Beleggingsboeken voor iedere belegger

Wie een auto koopt zal hiervoor een verzekering afsluiten maar waarom kopen veel beleggers dan geen boek over beleggen om zo bekende valkuilen te ontlopen of om op weg te worden geholpen met de (eerste) stappen op de beurs? Vaak is de beleggingsportefeuille van grotere waarde dan de auto maar waar de auto wel verzekerd wordt nemen veel beleggers niet de moeite om een goed boek over beleggen te kopen. Al eerder werd er aandacht gegeven aan een aantal Nederlandstalige beleggingsboeken (klik hier) met als favoriet De Basis van het Beleggen. Natuurlijk zijn er nog veel meer titels in het Nederlands en een aantal hiervan willen wij uitlichten. Hieronder volgt een aantal beleggingsboeken die aan te raden zijn voor elke belegger, de volgorde is overigens willekeurig gekozen.

De intelligente beleggerDe intelligente belegger

  • Uitgave: maart 2015
  • Auteur: Benjamin Graham

De Intelligente Belegger is een vertaling van het oorspronkelijk Engelstalige boek ‘The Intelligent Investor‘ van Benajmin Graham. Onder de beleggingsboeken is dit een echte klassieker die voor het eerst uitkwam in 1949(!). Onder beleggers heeft het ook wel de naam beleggersbijbel gekregen. Het bijzondere van het boek is dat de auteur een filosofie wil aanleren, fouten wil voorkomen (of in ieder geval te beperken) en de lezer wil laten richten op een langetermijnfilosofie. Graham geeft niet aan welke aandelen of sectoren interessant zijn maar wil de lezer bewust laten worden van effectief denken en handelen. Hierdoor is het inmiddels bijna 70 jaar oude boek nog steeds actueel en is het door superbelegger Warren Buffet genoemd als beste boek dat over beleggen gaat. In het boek wordt er onderscheid gemaakt tussen ondernemende beleggers en defensieve beleggers. Voor beide groepen worden een aantal strategieën aangegeven.

Beleggen kun je zelf 2016Beleggen kun je zelf (2016)

  • Uitgave: november 2015
  • Auteur: Patrick Beijersbergen

Beleggen kun je zelf (tips & tricks, 2016) kan worden gezien als een beleggersgids met adviezen die tijdloos zijn. In die zin is het boek een kleine afspiegeling van De Intelligente Belegger. Niet alleen beginnende beleggers zullen iets aan dit boek hebben, zo worden de meer ervaren beleggers voorzien van ’tips & tricks’ om hun portefeuille door te lichten en eventueel de beleggingsstrategie aan te passen. In tegenstelling tot De Intelligente Belegger worden hier wel adviezen gegeven maar of deze tijdloos zijn is maar de vraag. Het belang van dividend(-rendement) komt goed aan bod en

Als hoofdredacteur van het beleggingsblad Effect (van de VEB) en andere beleggingsboeken heeft Beijersbergen zijn visie en kennis goed op papier weten te zetten. Na 2016 kan de balans worden opgemaakt hoe de voorbeeldportefeuilles van offensief, neutraal en behoudend hebben gepresteerd.

Dit boek is bij Bol.com te koop voor €10,00

Iedereen beleggerIedereen belegger

  • Uitgave: oktober 2015
  • Auteur: Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck kan als beleggingsexpert worden omschreven en is onder meer hoofdredacteur van financieel/economisch medium De Tijd geweest. Huylenbroeck is ook bekend van Mister Market en zijn aandelenportefeuille spreekt voor zich met een gemiddeld rendement per jaar van 12% (gemeten over de laatste 5 jaar). Door het boek te lezen komt u er achter dat een belegger niet zeer vermogend hoeft te zijn, laat staan het slimste jongetje van de klas te zijn. Wat wel belangrijk is, is discipline kunnen ontwikkelen en dit toe te passen met het beleggen. Zelfs fervente spaarders zouden hun ogen moeten openen en een deel van hun vermogen in aandelen moeten beleggen, dit is simpelweg vanwege het rendement dat hoger is dan het rendement tegenwoordig op een spaarrekening. Ook dit boek wijst er weer op dat beleggen voor de lange termijn moet zijn en dat één van de eerste lessen is om risico’s te vermijden.

Dit boek is bij Bol.com te koop voor €26,94

 

Meer lezen over beleggersboeken? Bezoek het beursforum >>>

 

Disclaimer: bovenstaande informatie is met zorg samengesteld maar kan toch (na verloop van tijd) niet accuraat zijn, zoals bijvoorbeeld datum van laatste druk en de aangegeven prijs.