Beleggers Belangen acht ABN Amro niet koopwaardig

Persbericht – 13 november 2015

Bank heeft kosten en liquiditeit onvoldoende op orde en is te duur.

Beleggers Belangen, het grootste weekblad voor particuliere beleggers van Nederland, raadt zijn lezers in het omslagartikel van deze week af om in te tekenen op aandelen ABN Amro. De bank maakte afgelopen week bekend op 20 november naar de beurs te gaan.

Beleggers Belangen analyseerde onder andere de kostenstructuur en de liquiditeit van de bank, en komt tot de conclusie dat die beide onvoldoende solide zijn om van ABN Amro een aantrekkelijke belegging te maken. Zo is de verhouding tussen uitstaande leningen en deposito’s de laatste jaren weliswaar gezakt van 130 naar 110%, maar daarmee is de liquiditeit nog altijd onder de maat. Zo staat bij Deutsche Bank slechts 70% van de deposito’s als lening uit.


Ook aan de kostenkant heeft ABN Amro nog veel werk te verzetten. De bank heeft de laatste jaren weliswaar verbetering laten zien, maar gezien het slechte trackrecord valt het nog te bezien of die trend zal aanhouden. De laatste jaren slaagde de bank er nooit in om de kosten meer dan twee kwartalen op rij te laten dalen; meestal liepen ze zelfs na één kwartaal alweer op. Daarbij werd de slagvaardigheid van de bank in het verleden ernstig gehinderd door de bureaucratische cultuur, die zich vooral in Nederland deed gelden. Gezien het feit dat de bank voor 80% van het operationeel resultaat afhankelijk is van de thuismarkt, valt te vrezen dat efficiëntie nog altijd een pijnpunt is.

Te hoge waardering voor ABN Amro bij beursgang

De waardering van ABN Amro is een derde reden dat de bank volgens Beleggers Belangen geen aantrekkelijke belegging is. De introductiekoers van de aandelen zal tussen de €16 en €20 komen te liggen, en daarmee onderscheidt de koers-winstverhouding zich onvoldoende van die van branchegenoten als HSBC en Deutsche Bank. Gezien de beperkte liquiditeit – slechts 20% van de aandelen ABN Amro wordt naar de beurs gebracht – en de geringe geografische spreiding van de activiteiten, zouden de aandelen tegen een duidelijke korting moeten worden verhandeld. Aangezien dit niet gebeurt, adviseert Beleggers Belangen zijn lezers om niet op de emissie in te tekenen.

Bron: Beleggersbelangen.nl

Bezoek het onderwerp ABN Amro op het beursforum (klik hier)