Beleggers ABC – M

Maatschappelijk kapitaal

Het bedrag dat een vennootschap maximaal aan aandelen kan uitgeven.

Macro-economische cijfers

Cijfers die betrekking hebben op de economie op landelijk of mondiaal niveau. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de werkloosheidcijfers of het consumentenvertrouwen.


Majoreren

Bij de uitgifte van aandelen of obligaties inschrijven op een groter aantal dan men eigenlijk wil hebben. De verwachting is daarbij dat door een overspannen vraag uiteindelijk het gewenste percentage wordt toegewezen.

Margin

Zekerheidsmaatregel voor een bank in de vorm van een gereserveerd saldo. Er wordt margin berekend op het moment dat er ongedekt opties worden geschreven.

Marktrisico

Het marktrisico hangt samen met de algemene economische situatie en is een risico waar alle beleggingen door worden beïnvloed. Voorbeelden zijn: periodes van groei of achteruitgang van de economie of belastinghervormingen door de regering. Ook de fluctuaties op de beurs in het algemeen vallen hieronder (koersvolatiliteit).

Midkap

Index van de 25 fondsen die – na de fondsen in de AEX – de grootste beurswaarde vertegenwoordigen op de Amsterdamse effectenbeurs.

MiFID

Markets in Financial Instruments Directive (MiFID). Een Europese richtlijn die er mede op is gericht om tot ‘één markt voor financiële diensten en producten te komen.

Mixfonds

Een beleggingsfonds dat tegelijkertijd belegt in aandelen, obligaties, vastgoed en vastrentende waarden.

MOM

Maand op maand (mom). Verandering ten opzichte van een maand geleden.

Momentum

Periode waarin een duidelijke beweging is te zien – omhoog dan wel omlaag – van bijvoorbeeld koersen of winsttaxaties (koersmomentum, winstmomentum).

MSCI Index

Index die de koersontwikkeling van een groot aantal beursgenoteerde ondernemingen in de wereld weerspiegelt.

 

Klik hier om het beleggersforum te bezoeken

 

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: