Met de lage rente zien veel investeerders het beleggen in vastgoed als een goed alternatief voor het spaarboekje of bijvoorbeeld de wat meer risicovollere aandelen. Banken kwamen recent met updates over de vastgoedmarkt en de outlook voor de komende jaren. De algehele verwachting is dat de waardestijging van de afgelopen jaren sterk was, de komende jaren minder hard zal stijgen en dat de rente weer voorzichtig zal aantrekken.
Beleggen in vastgoed op de beurs of fysiek?
Beleggen in vastgoed hoeft al lang niet meer fysiek door bijvoorbeeld een appartement of vakantiewoning te kopen voor de verhuur. Via de beurs kan men bijvoorbeeld vastgoedfondsen of ETF’s kopen. Dit laatst genoemde beleggingsproduct is wat minder blootgesteld aan risico’s omdat de beleggingen gespreid worden.
Er zijn voor- en nadelen van beleggen in vastgoed op de beurs ten opzichte van investeren in fysiek vastgoed. Op de beurs is er continue handel dus u kunt kopen of verkopen wanneer u wilt. Dit is natuurlijk moeilijker wanneer u bijvoorbeeld een appartement koopt en deze weer wilt verkopen op korte termijn. Een voordeel voor de fysieke investering is wat meer gemoedsrust aangezien u niet dagelijks uw investering in waarde ziet stijgen of dalen, wat wel het geval is op de beurs. Beleggen in vastgoed op de beurs heeft echter het voordeel dat er weinig kosten aan verbonden zijn. Dat is bij een fysieke investering in vastgoed anders, denk bijvoorbeeld aan onderhoud, verzekeringen en bijvoorbeeld notariële kosten.
Vastgoedfondsen en ETF’s gericht op vastgoed bieden vaak een goed dividendrendement en hierbij zijn (bruto) dividendrendementen van 5% à 6% geen uitzondering. De investeringen kunnen al vanaf relatief kleine bedragen, bedrijven rapporteren in bijna alle gevallen elk kwartaal over hun cijfers wat transparantie in de hand werkt. Door het makkelijk kunnen verhandelen en de diversiteit van investeringen is het ook makkelijk om uw strategie aan te passen. Beleggen in vastgoed op de beurs is dus een alternatief voor investeren in fysiek vastgoed.
Unibail-Rodamco kwam 1 februari met cijfers en liet weten dat door de lage rente en grote omvang van kapitaal recordbedragen werden geïnvesteerd in vastgoed. Vastgoedprijzen worden hierdoor opgedreven wat terug te zien is in de cijfers van Unibail-Rodamco. Het vastgoed in de portefeuille steeg met 6,2% in waarde.
Invloed van rente en inflatie op vastgoed
Veel vastgoedbeleggers vinden de lage rente gunstig maar de lage rente kan zorgen voor risico’s. Dat veel vastgoedbeleggers de lage rente toejuichen komt doordat er veel met geleend geld wordt geïnvesteerd in vastgoed. Dit brengt uiteindelijk een hoger rendement op dan de rente op de leningen.
De prijzen voor vastgoed stijgen omdat investeerders alternatieven zoeken in de tijd van historisch lage rentes. Neem bijvoorbeeld investeerder en miljardair George Soros die zich in Nederland begeeft op de huurwoningmarkt als alternatieve belegging. De grote toestroom van kapitaal naar vastgoed kan echter ook zorgen voor bubbels omdat prijzen worden opgedreven. Zo zijn op dit moment de vastgoedprijzen rond de niveaus van 2007 toen kort daarna de vastgoedbubbel barstte (zie ook onderstaande grafiek).
Het risico van een stijgende rente is beperkt voor vastgoed want als de rente stijgt zal ook de inflatie en/of economie aantrekken. De waarde van vastgoed zal dan beperkt stijgen maar economische groei zorgt voor hogere huren en een hogere bezettingsgraad (minder leegstand). Huren zijn vaak gekoppeld aan inflatie dus bij een toename van de inflatie zullen huren meestijgen. Beleggen in vastgoed is dus ook een bescherming tegen een stijgende inflatie.
Verwachting voor de inflatie en rente
De Europese Centrale Bank (ECB) wil graag de inflatie aanjagen maar dat lijkt nog niet echt te lukken. De inflatie steeg dan wel in december van 0,6% naar 1,1% en zelfs 1,8% in januari maar deze inflatie werd sterk beïnvloed door de stijging van energieprijzen. Naast energieprijzen zorgen ook prijzen van voedingsmiddelen voor sterke schommelingen dus de kerninflatie laat dan een beter beeld zien. De kerninflatie is zonder de prijzen van energie, voedingsmiddelen en alcohol en tabak en deze inflatie blijft nog stabiel. Een te sterk stijgende inflatie kan nadelig zijn voor de vastgoedmarkt want dan zullen centrale banken de rentes laten oplopen. Aangezien er veel leningen in de vastgoedmarkt zijn is een stijging van de rente niet gunstig.
Wat betreft de rente is de verwachting dat deze langzaam zal gaan oplopen in 2017. Dit komt mede door de rentestijging in Amerika en de te verwachte renteverhogingen door de FED later dit jaar zullen de rentes ook verder doen stijgen. De ECB zorgt nog kunstmatig voor een lage rente in de Eurozone door het opkoopprogramma maar wanneer het opkopen zal afnemen zal dit ook de rente verder doen oplopen.