Beleggen in vanadium aandelen, zelfde buitenkans als kobalt en lithium?

De vanadium koers is al lange tijd sterk aan het stijgen en hiervan weten vanadium aandelen te profiteren. Ondanks de sterke stijging van dit metaal krijgt het nog niet de aandacht zoals bij kobalt en lithium. Deze laatste twee kregen vooral meer bekendheid door de toepassing in accu’s voor elektrische wagens.

Vanadium gebruikt men vooral in staallegeringen maar de toepasbaarheid als grondstof voor accu’s groeit sterk. Deze ontwikkeling is logisch gezien de positieve effecten op de accu’s dankzij vanadium. Een aantal voordelen zijn een langere levensduur, lagere warmteniveaus en vrijwel geen kans op ontbranding. Dat de prijs van vanadium nu op het hoogste niveau in ongeveer 8 jaar staat is dus geen verrassing.

vanadium aandelen profiteren van vanadium koers
Vanadium aandelen profiteren van vanadium koers

Vanadium aandelen profiteren van vanadium koers

Het vinden van de juiste vanadium aandelen kan nog best lastig zijn. Er zijn grote bedrijven die bijvoorbeeld vanadium delven maar waarbij vanadium slechts een kleine betekenis heeft voor het bedrijf. Een voorbeeld is AMG Vanadium, een onderdeel van het in Nederland op de beurs genoteerde AMG. Voor wie zich vooral op vanadium aandelen wil richten zal dus naar veelal kleinere bedrijven moeten kijken. Hierbij is er het risico dat ze sterk afhankelijk zijn van één product maar ook weinig tegenvallers kunnen opvangen. Daarnaast komt de productie met name uit China, Rusland, Zuid Afrika en Brazilië.

De vanadium koers zou nog wel eens verder kunnen oplopen omdat de sterke vraag alleen maar verder toeneemt. Nu het metaal min of meer herontdekt is stijgt de vraag en daarmee de prijs. De herontdekking komt voort uit de grote voordelen van deze grondstof toepassen in accu’s/batterijen. De levensduur gaat omhoog, overhitten is beperkt, betere prestaties bij hoge temperatuur en efficiënter in gebruik.

Een bijkomend voordeel om de prijs verder omhoog te jagen komt uit China. Hier zijn milieuwetten strenger geworden waardoor de productie van mijnen niet zomaar verhoogd mag worden. Waar China eerder nog zelfvoorzienend was op het gebied van vanadium moet er nu zelfs geïmporteerd worden.


Beleggen in vanadium aandelen, zelfde buitenkans als kobalt en lithium?

Selectie van vanadium aandelen

Onderstaand overzicht is een selectie van vanadium aandelen en dus van bedrijven waarbij de grondstof de kernzaak is. De selectie is geen advies maar een overzicht om inspiratie op te doen.

Largo Resources (LGO) is gevestigd in Canada en heeft een notering op de Toronto Stock Exchange. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim 900 miljoen Canadese dollar. Met de Maracas Menchen mijn heeft Largo Resources één van de grootste vanadium mijnen ter wereld. Voor 2018 verwacht men een productie van 9.000 tot 10.000 ton.

vanadium aandelen Largo Resources koers grafiek
Koersverloop van Largo Resources over het laatste jaar

Bushveld Minerals Limited (BMN) is een Zuid Afrikaans bedrijf met een beursnotering in Londen. In vergelijking met Largo Resources is het een ‘kleine speler’ met een beurswaarde van nog geen 200 miljoen Engelse pond. Naar eigen zeggen heeft Bushveld Minerals meer dan 400 miljoen ton vanadium aan voorraden.

vanadium aandelen Bushveld Minerals Limited koers grafiek
Koersverloop van Bushveld Resources Limited over het laatste jaar

Sparton Resources Inc. (SRI) is ook een Canadees bedrijf en heeft een beursnotering aan de Toronto Stock Exchange. Het bedrijf is actief op het gebied van ontwikkelen en produceren van accu’s/batterijen waarin vanadium is verwerkt. Het is een ‘dwerg’ vergeleken met de eerder genoemde bedrijven. Met een beurswaarde van net geen 10 miljoen Canadese dollar is het ook nog eens makkelijk in beweging te krijgen. Dit gaat op voor zowel een dalende als stijgende beurskoers en onderstaande grafiek laat de schommelingen zien.

vanadium aandelen Sparton Resources koers grafiek
Koersverloop van Sparton Resources over het laatste jaar

King River Copper Ltd. (KRC) is gevestigd in Australië en is met een beurswaarde van ruim 110 miljoen Australische dollar ook geen enorm grote speler. Toch kan het aandeel interessant zijn vanwege een stroom van positief nieuws. Dit zorgde al voor een stijging van het aandeel van meer dan 1.300% in 1 jaar. Naast vanadium is het bedrijf ook actief op het gebied van goud en koper. Met het Speewah project lijkt het bedrijf te stuiten op één van de grootste vanadium voorraden die tot nu toe zijn ontdekt.

vanadium aandelen King River Copper Ltd koers grafiek
Koersverloop van King River Copper Ltd. over het laatste jaar

Vanadium gaat kobalt en lithium achterna

De kans is groot dat er een herhaling komt van de hype die er is geweest met kobalt en lithium. De positieve ontwikkelingen met vanadium komen op gang en dit is te zien aan de bovenstaande vanadium aandelen. Wilt u meer weten over kobalt en lithium dan kunt u de artikelen beleggen in kobalt of beleggen in lithium lezen.

Meer over de aandelen en ontwikkelingen leest u op het vanadium forum >