Beleggen in koper aandelen, hoe kunt u hierin beleggen op de beurs?

Door de jaren heen hebben we kunnen vaststellen dat beleggen in koper aandelen in populariteit is toegenomen. Dit onder meer omdat de koers van koper een aanzienlijk grotere opwaartse trend heeft vertoond dan bijvoorbeeld goud en zilver hebben gedaan. Niet alleen voor grote (investerings-)maatschappijen, maar ook voor particulieren geldt dat zij steeds meer en meer interesse hebben gekregen in beleggen in koper of koper aandelen. Indien ook u hiernaar kijkt wil dat eigenlijk zeggen dat u van plan bent om te gaan investeren in contracten van deze grondstof of te willen investeren in koper aandelen. Door te speculeren op de prijsbeweging die koper maakt is het voor u als belegger om mogelijk te profiteren van de huidige trend. Echter, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. In een grafiek over meerdere jaren zult u hieronder ook zien dat de koperprijs erg volatiel kan zijn.


Beleggen in koper aandelen, hoe kunt u hierin beleggen op de beurs?

Waarom beleggen steeds meer mensen in koper?

We kunnen concluderen dat beleggen in koper en koper aandelen door de jaren heen sterk aan populariteit hebben gewonnen. Dit is grotendeels het gevolg van drie verschillende factoren of voordelen die hiervan aan de basis liggen. Het gaat hierbij concreet om:

  • De algemene vraag naar koper is sterk toegenomen
  • Groene energie is steeds meer in opkomst en vereist (veel) koper
  • De kopermarkt is op zich een zeer bescheiden markt

Wellicht het belangrijkste reden dat is verbonden aan beleggen in koper heeft te maken met het feit dat de vraag naar koper steeds meer en meer toeneemt. De laatste jaren rijden er bijvoorbeeld steeds meer elektrische auto’s op de weg. Van deze voertuigen is bekend dat ze over veel meer koper beschikken in vergelijking met auto’s die over een benzine- of dieselmotor beschikken. Omdat de populariteit van elektrische voertuigen naar alle verwachting de komende jaren alleen maar verder zal toenemen is de globale verwachting dat ook de behoeften aan koper alleen maar groter zal worden. Logischerwijs zou deze verder toenemende vraag ook een positieve impact kunnen hebben op de koperprijs.

Beleggen in koper aandelen, hoe kunt u hierin beleggen op de beurs?
Koperprijs over de laatste 15 jaar

Creëer diversificatie met een belegging in koper

Beleggen in koper zorgt er rechtstreeks voor dat u ook meer diversificatie in uw portefeuille kan implementeren. In principe is dit één van de twee belangrijke meerwaarde waar een belegging in koper voor kan zorgen. Er kan sprake zijn van twee concrete meerwaarden:

  • Met een investering in koper creëert u meer balans in uw beleggingsportefeuille
  • Beleggen in koper kan er voor zorgen dat uw algehele rendement kan worden verhoogd

In principe geldt voor edelmetalen als zilver en goud dat ze een “hedge” vormen tegen het risico dat de globale financieel economische markt met zich meebrengt. Gaat het dus met andere woorden op economisch vlak slechter met de wereld? Dan is het doorgaans zo dat de waarde van edelmetalen alsnog kan zorgen voor een bepaalde stabiliteit van uw portefeuille. Edelmetalen worden vaak gezien als een veilige haven en koper kan juist deze cycli versterken. Gaat het economisch goed dan neemt de koperprijs doorgaans in waarde toe. Gaat het economisch slecht dan neemt de waarde van koper af.

Hoe kunt u beleggen in koper aandelen?

Als u relatief eenvoudig wilt beleggen in koper aandelen dan kunt u kiezen uit onderstaande bedrijven:

  • Glencore (GLEN)
  • Freeport-McMoRan (FCX)
  • BHP Group (BHP)
  • Lundin Mining (LUN)
  • Norilsk Nickel (MNOD)

Let op want in de meeste gevallen bent u met het beleggen in deze koper aandelen niet alleen blootgesteld aan het risico van koersdaling maar ook het valutarisico. De meeste bedrijven gerelateerd aan koper hebben namelijk een notering die niet in euro’s is. Deze koper ETF’s hebben onder meer noteringen in Frankfurt, Londen en Milaan in onder meer euro, dollar of Engelse pond. Lees hier meer over in koper beleggen.

Meer over beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN