Beleggen in indextrackers (ETF’s), welke trackers zijn populair?

Al ruim een decennium neemt de populariteit van trackers onder beleggers toe. Beleggen in indextrackers is daarop geen uitzondering en met name het passieve karakter spreekt veel beleggers aan. Onderstaande afbeelding laat zien wat de kapitaalinstroom is in onder andere trackers. Trackers, ook wel ETF’s genoemd, volgen in geval van een index een mandje met aandelen uit die index. Dit kan middels een fysieke of synthetische ETF. Dat wil zeggen dat er daadwerkelijk aandelen worden gekocht (fysiek) of de index wordt nagebootst (synthetisch).

Beleggen in indextrackers (ETF's), welke trackers zijn populair?

Voordelen van beleggen in indextrackers

Trackers hebben diverse voordelen, zo worden ze vrijwel allemaal continue op de beurs verhandeld. Daarnaast zijn de kosten laag en geeft het soms mogelijkheden die anders niet te realiseren zijn. Denk bijvoorbeeld aan het beleggen in online winkelen, gericht op opkomende markten. De tracker kan dan zo worden vormgegeven dat het een (virtueel) mandje heeft van aandelen uit deze sector. Of u pikt net twee aandelen uit een index die achterblijven op de rest. Een voordeel is dat u als belegger niet ‘gokt’ op één of twee aandelen welke dan net zullen tegenvallen. Omdat er voldoende spreiding is zullen tegenvallers niet zwaar doorwegen. Keerzijde is dat u ook niet net de uitblinker in de index heeft. Het risico met beleggen in indextrackers is dus relatief beperkt, tenzij slecht nieuws net de hele index laat dalen.

Vervolg na advertentie


Beleggen in indextrackers (ETF's), welke trackers zijn populair?

U kunt als belegger dus beleggen in indextrackers die de BEL20, AEX of Dow Jones volgen. Een indextracker kan ook een sector volgen zoals hierboven genoemd of bijvoorbeeld Amerikaanse financials. Bij een index zal de weging binnen de tracker ook vrijwel gelijk lopen met die in de index. Zwaargewicht AB Inbev zal dus in de BEL20 tracker zwaarder wegen dan Bekaert.

Bij DEGIRO heeft u geen transactiekosten bij trackers/ETF’s uit de kernselectie (op basis van fair use policy). Dit kan u honderden euro’s besparen, direct naar de website van DEGIRO >

Populaire indextrackers

U bent waarschijnlijk benieuwd naar welke indextrackers populair zijn. Let hier wel mee op dat er niet teveel overlap is met de trackers onderling. Zo zullen trackers op de BEL20, AEX en DAX redelijk hetzelfde patroon volgen. Dit komt door bijna dezelfde geografische ligging maar ook dezelfde valuta waar de aandelen uit deze indexen in noteren. Onderstaand overzicht heeft een beperkte overlap en is slechts een beknopte selectie.

iShares MSCI World UCITS ETF (ISIN IE00B0M62Q58) – Deze ETF volgt de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Bijna 60 procent van de opgenomen aandelen komt uit Amerika, waaronder Apple, Microsoft, Facebook, Bank of America Corp en Alphabet.

Lyxor BEL 20 TR UCITS ETF (FR0000021842) – Deze ETF volgt de BEL20 Total Return index op. Total Return staat voor het herinvesteren van vrijkomende dividenden. De vijf grootste posities zijn KBC Group, Engie, ING, AB Inbev en UCB.

iShares AEX UCITS ETF (ISIN IE00B0M62Y33) – Het doel van de uitgever van deze ETF is de prestatie van de AEX index zo goed mogelijk nastreven. Bekende aandelen in het mandje van deze ETF zijn Royal Dutch Shell, Unilever, ING, Philips en Heineken.

SPY – SPDR S&P500 ETF Trust Units (ISIN US78462F1030) – SPY heeft niks met een geheim agent te maken, het staat voor de ETF met het meest belegde kapitaal. Op moment van schrijven is de beurswaarde een astronomisch bedrag van 274 miljard dollar. De ETF volgt de breed samengestelde S&P500 index. Hierin zijn onder andere Apple, Exxon Mobil, General Electric, Procter & Gamble en Pfizer opgenomen.

Beleggen in indextrackers lijkt ogenschijnlijk veilig toch zijn er ook risico’s. Zo kunnen ze een systeemrisico worden vanwege de enorme omvang van kapitaal dat er in zit. Zo kunnen indextrackers ook een (flash-)crash veroorzaken of verergeren.

Meer over trackers/ETF’s op het beurs forum >