Beleggen in huisdieren met dit nieuw beleggingsproduct

Dat veel mensen dierenliefhebbers zijn is al langer duidelijk en daar speelt een uitgever van ETF’s op in. Met de  ProShares Pet Care ETF kunt u beleggen in huisdieren, maar natuurlijk indirect. De ETF is samengesteld met bedrijven die minimaal de helft van de inkomsten uit huisdiergerelateerde producten en/of diensten. Heeft u interesse in deze ETF dan is deze te vinden met de ticker PAWZ.

beleggen in huisdieren

Waarom beleggen in huisdieren?

ProShares is de uitgever van de Pet Care ETF en zij hebben een aantal redenen waarom deze sector interessant is om in te beleggen. Een van de redenen is aangegeven in bovenstaande afbeelding. Van de Amerikaanse huishoudens zijn er 35 miljoen met kinderen en maar liefst 84,6 miljoen met huisdieren. De omzet in deze sector groeit al jaren aan één met ruim 7,5 procent. Maar er zijn nog meer redenen waarom het interessant is om te beleggen in huisdieren:

  • 7 op de 10 Amerikaanse huishoudens hebben huisdieren. De baasjes van huisdieren zijn bereid veel uit te geven aan voeding, verzekeringen en medische kosten.
  • Wereldwijd kan de huisdiersector uitgroeien tot meer dan 200 miljard dollar aan verkopen in 2025. Sinds 2001 is er een gestage groei en zelfs in tijden van recessies.
  • PAWZ investeert in verschillende bedrijven die waarschijnlijk kunnen profiteren van de groei in deze sector. Onder andere omdat huisdiereigenaren steeds verder gaan in het uitgeven van geld voor hun huisdieren.


Beleggen in huisdieren met dit nieuw beleggingsproduct

Babyboomers en millennials

Volgens diverse bronnen zijn twee belangrijke generaties als het om huisdieren gaat. De babyboomers zien hun kinderen het ouderlijk huis verlaten en gaan vaak kort daarna ook met pensioen. In deze groep zijn veel mensen die deze ‘leegte’ willen opvullen met een huisdier. Zo’n 10 jaar geleden had ongeveer 34 procent van de 70-plussers een huisdier, inmiddels is dat al voorbij de 40 procent.

Millennials hebben het houden van huisdieren ook met liefde omarmd. Tegenwoordig nemen veel jonge mensen die op zichzelf gaan wonen eerst een huisdier en daarna pas kinderen. Van de millennials zonder huisdier wil ongeveer 43 procent in de toekomst een huisdier aanschaffen.

Het mag duidelijk zijn dat het een sector is waar nog veel rek in zit. Daarbij gaan de eigenaren van huisdieren ook ver. Zo willen veel eigenaren dat de voeding van dezelfde kwaliteit moet zijn als van hunzelf. Bijna de helft van de eigenaren koopt wel eens kleding of accessoires en de afgelopen jaren groeide het aantal verzekerde huisdieren met 17 procent per jaar.

Ter info…

Nog enkele kleine details voor wie wil beleggen in huisdieren met de ETF PAWZ. Geografisch gezien ligt de focus vooral op de VS met net geen 60 procent weging. Gevolgd door Groot-Brittannië (19 procent) en Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Australië met iets meer dan 4 procent elk. Opvallend zijn enkele beperkte posities van de ETF in bekende namen op de beurs. Zo komen Nestlé en Colgate-Palmolive voor op de lijst met posities. Of deze twee multinationals ruim 50 procent van de omzet halen uit de huisdiersector valt te betwijfelen.

Tweede ETF om te beleggen in huisdieren

De ETF PAWZ is overigens niet de eerste ETF die inspeelt op deze sector. Eerder dit jaar kon vanaf juni al gehandeld worden in de ETF PETZC. Op veel enthousiasme kon het nog niet rekenen, er is een belegd vermogen van slechts 1,2 miljoen dollar in de ETF. Daarnaast zijn de jaarlijkse kosten ook wat hoger dan bij de ETF PAWZ. PAWZ rekent 0,5% aan commissie tegen 0,9% bij PETZC.

Meer lezen over ETF’s, aandelen en de beurzen?
Bezoek het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock