Beleggen in gezondheid en zorg met het oog op de vergrijzing

Met het oog op de vergrijzing in de komende decennia kan beleggen in gezondheid en zorg interessant zijn. Natuurlijk is gezondheid en zorg al belangrijk maar met een ouder wordende bevolking in veel ontwikkelde economieën zal hier nog meer aandacht naar gaan. Niet alleen aandacht omdat het belangrijk is maar ook aandacht in de zin van investeringen. In de komende 30 jaar zal het aantal mensen van 65 en ouder verdubbelen in ontwikkelde economieën. Deze ontwikkelde economieën zijn onder andere landen als de VS, Canada, het grootste deel van Europa maar ook Japan en in iets mindere mate China. Onderstaande grafiek is een goed voorbeeld van de snelle vergrijzing en in dit geval in Japan. Het groene deel van de grafiek is toe te schrijven aan de ouderen, deze bevolkingsgroep groeit al decennia.

Beleggen in gezondheid en zorg bevolkingsgroei Japan
Bron: OECD historische bevolkingsgroei en verwachting in Japan (1950-2050)

Vindingrijkheid door vergrijzing

Naast de sterke groei van mensen die zorg nodig hebben worden mensen ook nog eens ouder. Daarnaast liggen 65-plussers gemiddeld driemaal zoveel in het ziekenhuis dan de gemiddelde mens onder de 65 jaar. Om de vergrijzing en de kosten binnen de perken te kunnen houden zijn er ook veel investeringen nodig in deze sector. Minder werkenden, meer zorgbehoevenden en meer uitgaven aan pensioenen zijn grote uitdagingen voor de komende decennia. Bijkomend probleem is dat ouderen minder uitgeven aan diensten en goederen maar dat behandelen wij niet in dit artikel.

In sommige landen zoals Nederland en Finland verhogen ze langzaam de pensioenleeftijd maar dit is maar een beperkte oplossing. Japan is al langer bekend met het probleem van de vergrijzing, Europa is het komend decennium aan de beurt en de VS en China zullen volgen. Er lijkt een grote rol weggelegd voor robottechnologie en kunstmatige intelligentie. Met de inzet van bijvoorbeeld robots kunnen operaties sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd. De behandeltijd van patiënten kan zo omlaag en het herstellen gaat sneller. Kunstmatige intelligentie kan hulp bieden bij het herkennen van ziektebeelden en het helpen naar een goede behandelmethode. Onderzoekers van het Oxford Institute of Population Ageing voorspellen een enorme groei in de vraag naar deze oplossingen.


Beleggen in gezondheid en zorg met het oog op de vergrijzing

Beleggen in gezondheid en zorg

U kunt natuurlijk gaan beleggen in robots of beleggen in kunstmatige intelligentie. Beleggen in gezondheid en zorg is echter niet alleen beperkt tot deze twee opportuniteiten. Zo kunt u ook beleggen in biotechnologie of farmacie. Dit kan bijvoorbeeld met de ETF ‘Health Care Select Sector SPDR Fund’, onder de ticker XLV. Hiermee kunt u gespreid beleggen in biotech en farmaciebedrijven zoals Johnson & Johnson, Pfizer, Merck & Co, AbbVie en Gilead. Een vergelijkbare ETF is die van Vanguard met de ticker VHT. Laatst genoemde ETF behaalde dit jaar al een rendement van bijna 10 procent, terwijl de beurzen wereldwijd gemiddeld genomen daalden.

Een opvallend aandeel in de sector van gezondheidszorg is het Amerikaanse Amedisys. In 1 jaar tijd steeg de koers van het aandeel Amedisys met ongeveer 150 procent, zie onderstaande grafiek. Het bedrijf richt zich onder andere op revalidatie na ziektes of operaties, persoonlijke thuiszorg zoals voor bejaarden en fysieke, emotionele en geestelijke zorg bij mensen met een levensbeperkende ziekte. In 5 jaar tijd steeg de koers exclusief het dividend al met 800 procent.

Meer over ETF’s en aandelen op het beursforum

Beleggen in gezondheid en zorg aandeel Amedisys
Koersverloop van het aandeel Amedisys

Kopafbeelding: Shutterstock