Beleggen in edelmetalen kan eenvoudig en goedkoop met ETF’s

Door de opleving van onder andere de goudprijs in de laatste maanden is het beleggen in edelmetalen weer in populariteit aan het toenemen. De prijzen van edelmetalen zitten in de lift en dit komt deels omdat men het als een veilige haven ziet. Nemen geopolitieke spanningen en/of de onrust op de financiële markten toe dan blijven de prijzen van edelmetalen stabiel of ze stijgen zelfs. Daarnaast verwachten veel goudhandelaren dat de goudkoers dit jaar wel eens kan oplopen tot $1.500. ABN Amro kwam recent met ramingen uit voor onder andere goud en zilver. Zij verwachten in 2019 dat de goudprijs kan oplopen naar $1.400 en zilver $18 per ounce. De stijging zal vervolgens in 2020 doorzetten volgens de ramingen van respectievelijk $1.500 en $20 voor de goudprijs en zilverprijs.

Beleggen in edelmetalen

Het beleggen in edelmetalen kan in diverse vormen maar niet elke vorm is even gunstig voor de belegger die hierin wil beleggen. Zo zijn er vaak onkosten gemoeid met bepaalde investeringen in edelmetalen die het rendement kunnen drukken. Beleggen in edelmetalen met afgeleide producten kan soms ook risicovol zijn, denk bijvoorbeeld aan hefboomproducten. Zeker hefboomproducten met een vaste hefboom kunnen zeer riskant zijn.


Beleggen in edelmetalen kan eenvoudig en goedkoop met ETF's

Bij veel beleggers is het geliefd om gouden of zilveren munten of baren te kopen als een investering. Een nadeel hierbij is dat er een verschil is tussen aankoopprijs en verkoopprijs. Zie het als een bied- en laatzijde zoals bij aandelen. De aankoopprijs ligt altijd hoger dan de verkoopprijs. Op het moment dat u koopt zal de prijs van het edelmetaal eerst moeten stijgen om weer te kunnen verkopen tegen dezelfde prijs. Een ander nadeel bij het fysiek beleggen in edelmetalen is de opslag. Doet u dat thuis dan kan dat een risico geven met betrekking tot diefstal. U kunt het edelmetaal ook bij een bank in een kluis laten bewaren maar hier zijn kosten aan verbonden.

Een andere oplossing voor beleggen in edelmetalen is dat u het niet fysiek in bezit krijgt. U kunt dan via een partij edelmetalen kopen en zij houden dit in bewaring… maar wel weer met extra onkosten en dat drukt het rendement.

Met ETF’s beleggen in edelmetalen

Met een ETF kunt u ook beleggen in edelmetalen. Doorgaans staan ETF’s (ook wel trackers genoemd) bekend als financiële producten waarmee beleggers in een sector of index kunnen beleggen. Er zijn echter ook ETF’s waarmee men vrijwel 1 op 1 kan beleggen in de prijzen van edelmetalen. Er zijn wel kosten maar die zijn erg beperkt met een management fee van ongeveer 0,4% voor onderstaande ETF’s. In onderstaande grafiek zijn de goudprijs (rood) en de koers van de goud ETF met ISIN JE00B1VS3770 tegen elkaar uitgezet. Over 2 jaar gemeten is de invloed van de management fee beperkt en zoals u kunt zien volgt de ETF de goudprijs goed op.

Goud ETF en goudprijs in euro
Goud ETF en goudprijs in euro

Natuurlijk willen veel beleggers niet alleen in goud maar ook in andere edelmetalen beleggen. Dat is geen probleem want er zijn ook ETF’s die bijvoorbeeld de prijzen van zilver, platinum en palladium volgen. Ter inspiratie zijn een aantal van deze edelmetaal-ETF’s in onderstaande tabel aangegeven. Ze noteren allen in euro’s en worden verhandeld op de Amsterdamse beurs, de betreffende ETF kunt u vinden met behulp van de ISIN-code. Naast de lage kosten is het ook een voordeel dat de ETF’s goed te verhandelen zijn.

Edelmetaal ISIN Valuta Beurs
Goud JE00B1VS3770 euro Amsterdam
Zilver JE00B1VS3333 euro Amsterdam
Platinum JE00B1VS2W53 euro Amsterdam
Palladium JE00B1VS3002 euro Amsterdam
Combinatie JE00B1VS3W29 euro Amsterdam

Wilt u meer over edelmetalen volgen dan kunt u het goud forum of het beursforum bezoeken.

Kopafbeelding: Shutterstock