Beleggen in China

Beleggen in China is in een snel tempo razend populair aan het worden. Dit was eerst nog vooral onder de eigen bevolking waar miljoenen Chinese beleggers de stap naar de beurs maakten maar langzamerhand stelt de overheid in China de beurs langzaam verder open voor beleggers van buiten China. Mede doordat miljoenen Chinese particuliere beleggers naar de beurs zijn gegaan is de Sjanghai SE Composite Index in een jaar tijd met maar liefst 113,59% gestegen (zie onderstaande grafiek). Om een vergelijking te maken, de beurzen in Nederland en België verbleken bij deze stijging met winsten van ‘slechts’ 28,3% voor de AEX en 22,4% voor de BEL20.

Grafiek Chinese beurs 2014 2015 beleggen in China
De snel stijgende Chinese beurs zichtbaar in een jaargrafiek

Deze stijging baart de Chinese overheid wel wat zorgen en daarom zal het makkelijker worden voor short-sellers om naar de Chinese beurs te gaan. Eerder dit jaar maakte beursbedrijf HKEx al bekend dat de beursverbinding tussen Hongkong en Sjanghai uitgebreid zou worden met de mogelijkheid tot het short gaan op aandelen. Hiermee kunnen buitenlandse beleggers onder strikte voorwaarden speculeren op de daling van aandelenkoersen.

Een groot probleem bij veel Chinese beleggers is het aangaan van leningen om hiermee te kunnen beleggen. Zo is er inmiddels al een toename van deze schulden opgebouwd van 375 miljard Amerikaanse dollar. Dit probeert de overheid in China aan banden te leggen om de risico’s te beperken voor beleggers. Zowel de forse stijging van de beurs in China alsmede de grote schuldenberg van de particuliere Chinese beleggers zouden doen vermoeden dat er een correctie op de loer ligt. Dit is natuurlijk niet uit te sluiten maar de waardering van Chinese aandelen op basis van koers/winst-verhouding wijkt nauwelijks af van aandelen in bijvoorbeeld de VS of Europa.

Vervolg na advertentie


Door onder andere buitenlanders te laten beleggen in China en het toelaten van short-sellers wil de Chinese overheid de beurs ook ‘volwassener’ maken. China moet het vooral hebben van exportgerichte economie maar dit moet langzaam veranderen in een economie die kan steunen op de consumptie uit China zelf. Dit is voor buitenlandse beleggers ook een kans om te kunnen profiteren van groeiende bedrijven die zich vooral richten op de Chinese markt en dus de binnenlandse consumptie.

De economische groei in China kan de groei van de afgelopen decennia niet meer benaderen en recent waren er diverse sombere signalen zoals:

Chinese groei op laagste peil sinds 2009

‘Lage ijzerertsprijs door zwakke vraag vanuit China’

Chinese export onverwacht sterk gedaald

Dit lijkt beleggers niet te weerhouden om te beleggen in China. Een belangrijke reden welke angst wegneemt is de stimulering van de overheid voor onder meer beurs- en kredietregels voor banken. Banken in China hoeven bijvoorbeeld minder contanten als reserves aan te houden en hierdoor ontstaat er ruimte om meer en hogere leningen te verstrekken. De tijd zal het leren maar dat er mogelijkheden liggen in China is duidelijk, is er toch wantrouwen dan kunt u natuurlijk ook inspelen op een daling van de Chinese beurs.

Beleggen in China met YINN en YANG

Beleggen in China is waarschijnlijk het makkelijkste met een ETF welke een index volgt of een selectie aandelen volgt. Deze nemen in populariteit toe mede door de groeikansen voor bedrijven in China en natuurlijk ook door ‘gelukszoekers’ die de stijging van de Chinese beurs ook niet ontgaan is. Twee mogelijkheden om in te spelen op de Chinese beurs zijn YINN en YANG, YINN is geen typefout maar één van de twee ETF’s welke het Amerikaanse Direxion Investments heeft uitgegeven. Het bijzondere van deze ETF’s is dat er een hefboom van 3 aan verbonden zit. De onderliggende waarde is de prestatie van de FTSE China 50 Index. YINN is bullish en YANG is bearish, zo stijgt YINN bij een stijging van de FTSE China 50 Index en zal YANG dalen. Wilt u inspelen op een daling dan kan dat met YANG, wanneer de FTSE China 50 Index daalt zal YINN dus ook dalen. Let op, door de hefboom van 3 zal YINN driemaal zoveel stijgen als een stijgende FTSE China 50 Index maar ook driemaal zoveel dalen bij een dalende FTSE China 50 index. YANG is precies het omgekeerde, deze daalt driemaal zoveel als dat de FTSE China 50 Index stijgt of stijgt driemaal zoveel als de FTSE China 50 Index daalt.

YINN YANG ETF beleggen in China
Effect van de hefbomen van YINN en YANG
Disclaimer: bovenstaande is geen beleggingsadvies en ondanks zorgvuldigheid erkennen wij geen aansprakelijkheid wanneer er onverhoopt toch een fout in de tekst voorkomt.

Bezoek het beursforum (klik hier)