Beleggen in bull- en bearmarkten

Het boek beleggen in bull- en bearmarkten van de schrijver Ruerd Heeg is een handzaam boek waar menig belegger uren in kan lezen. Naast het lezen is het boek ook interessant omdat aan de hand van de gegeven voorbeelden de lezer zelf op onderzoek kan gaan. In het boek worden een aantal thema’s besproken die niet vaak aan bod komen in andere boeken. Hierbij kan men denken aan bepaalde onderbelichte statistieken, beleggen in net-nets en het vinden van interessante turnarounds, maar ook het effect van katalysatoren op ondergewaardeerde aandelen en shortstrategieën komen ruimschoots aan bod. Met name het laatste onderwerp is iets dat bij veel beleggers onbekend is en dit is een gemiste kans.

Beleggen in bull- en bearmarkten is te koop bij Bol.com voor €29,95 incl. verzendkosten (klik hier)

Beleggen in bull- en bearmarkten zet beleggers aan het denken

Beleggen in bull- en bearmarktenKenmerkend voor ‘beleggen in bull- en bearmarkten’ is dat de schrijver regelmatig aangeeft welke fouten hij zelf maakte bij bepaalde keuzes. Het enigszins kwetsbaar opstellen en inzien waarom bepaalde keuzes verkeerd uitpakten kan iemand een betere belegger maken. In het boek komt de vergelijking met poker spelen voorbij. Dit klinkt misschien vreemd in de oren maar de uitleg moet beleggers aan het denken zetten. Leren van fouten, strategieën bijschaven en discipline opbrengen of ontwikkelen horen bij het groeiproces op de beurs.

Een interessant deel van het boek komt al snel aan bod, dit gaat over net-nets. Dit zijn bedrijven met meer liquide middelen dan beurswaarde plus de waarde van alle verplichtingen. Om aan te tonen dat net-nets doorgaans goede rendementen behalen is dit in het boek onderbouwd met diverse statistieken. Daarnaast geeft de schrijver ook aan welke aandachtspunten er zijn om de juiste net-nets te vinden. Zoals ook de rest van het boek duidelijke voorbeelden geeft is dit ook het geval bij de net-nets, een selectie van aandelen worden als voorbeeld onder de loep genomen inclusief een aantal kerncijfers.

Het hoofdstuk over short strategieën lichten wij ook graag uit. Zoals de meeste beleggers en speculanten weten kan er met short gaan worden verdiend door bijvoorbeeld de daling van een aandeel of index. De risico’s worden direct toegelicht en met één van de best mogelijke voorbeelden uit de recente geschiedenis verduidelijkt. Dit was de enorme short squeeze van het aandeel Volkswagen. Door het hoofdstuk te beginnen met de risico’s zal de lezer direct duidelijk worden dat ook hier een doordachte aanpak nodig is om succes te kunnen hebben. De verschillende manieren van short gaan worden helder en duidelijk uitgelegd en er worden ook voorbeelden gegeven om mogelijke short-kandidaten te selecteren. Een aantal bekende voorbeelden worden aangehaald om aan te tonen dat dit uitgelezen kansen waren om short te gaan. Denk hierbij onder andere aan RIM (Research In Motion), KPN, Imtech en SBM Offshore.

Beleggen in bull- en bearmarkten is met name interessant voor wie lange termijn beleggen prefereert en voor wie nieuwe inzichten wil opdoen. Deze recensie is te kort voor een volledige beschrijving van het boek dus hier volgt een overzicht van de verschillende hoofdstukken:

  1. Macro-economie
  2. Technische arbitrages
  3. Grahams aandelen
  4. Turnarounds
  5. Groei voor een redelijke prijs
  6. Beursgangen
  7. Shortstrategieën
  8. Katalysatoren
  9. Moeilijk te analyseren bedrijven

Beleggen in bull- en bearmarkten is te koop bij Bol.com voor €29,95 incl. verzendkosten (klik hier)

Auteur: Ruerd Heeg
Taal: Nederlands
Afmetingen: 13x210x146 mm
Gewicht: 306 gram
Druk: 1
ISBN10: 9082246007
ISBN13: 9789082246001