Beleggen in aandelen ‘cyber security’

Cybercriminaliteit is sterk in opkomst en bedrijven en overheden reserveren steeds grotere budgetten om zich hier tegen te wapenen. Het blijft echt niet alleen bij bedrijven en overheden, ook particulieren krijgen meer te maken met cybercriminaliteit. Denk bij particulieren vooral aan de al redelijk bekende vorm van internetoplichting als phishing tot extremere criminaliteit in de vorm van ransomware. Hierbij kan uw computer of bepaalde bestanden worden geblokkeerd in ruil voor losgeld. Bij bedrijven en particulieren zijn de belangen natuurlijk nog groter, dit gaat dan over onder meer geheime documenten. Het is dan ook logisch dat budgetten voor ‘cyber security’ verder omhoog gaan en beleggen in aandelen of een ETF voor deze sector kan op de lange termijn interessant zijn. Onderstaande grafiek laat een overzicht zien van welke financiële schade cybercriminaliteit met zich mee brengt, deze bedragen zullen in de toekomst alleen maar verder toenemen.

cybercrime beleggen in aandelen
Schade in USD door cybercriminaliteit (klik op afbeelding voor grotere weergave)

Gilles de Kerchove is de antiterreurcoördinator van de Europese Unie en hij verwacht zelfs dat binnen 5 jaar terroristen via het internet aanslagen gaan plegen. Mogelijke doelen zijn dan vaak bedrijven of infrastructuur die van groot belang voor een samenleving zijn. Denk dan aan kerncentrales, luchtverkeer, stuwdammen, voorzieningen voor drinkwater, financiële markten of defensie.

Met HACK beleggen in aandelen ‘cyber security’

HACK is de bijzondere maar wel toepasselijke naam van de eerste ETF ter wereld die zich richt op bedrijven uit de sector ‘cyber security’. De uitgever van de ETF, PureFunds ISE, ziet een steeds belangrijkere rol weggelegd voor deze sector en bracht dus de ETF HACK (ISIN: US30304R4074) op de markt. Het virtuele mandje aandelen van deze ETF is gevuld met onder andere aandelen van: Cisco, Symantec, Palo Alto Networks, FireEye maar ook voor Nederlandse en Belgische beleggers de bekendere namen als Gemalto en Keyware Technologies.

In cyber security beleggen in aandelen stocks
Koersverloop van HACK en diverse aandelen (klik op afbeelding voor grotere weergave)

In november 2014 werd de ETF gelanceerd, misschien wel omdat aandelen uit deze sector het de jaren daarvoor over het algemeen goed deden. Na de lancering van de ETF steeg deze wel in waarde maar vanaf juni 2015 staat de koers onder druk, zie de blauwe lijn in de grafiek. Hetzelfde is het geval voor aandelen zoals Symantec (rode lijn in de grafiek) en FireEye (gele lijn in de grafiek). Een positieve uitzondering is Palo Alto dat sinds de lancering van de ETF nog steeds ruim in de plus staat met ca. 40% (groene lijn in de grafiek). Enkele aandelen die kansrijk zijn op de lange termijn zijn hieronder beknopt toegelicht.


Palo Alto Networks

Dit online-beveiligingsbedrijf is actief in de segmenten: volgende generatie firewalls, hoogstaande bescherming van eindgebruikers en beveiliging van clouddiensten zoals beschermen tegen cyberaanvallen. Palo Alto Networks (ticker: PANW) werd in 2005 opgericht en ging in 2012 naar de beurs. De beurswaarde bedraagt ongeveer 14 miljard dollar.

FireEye

FireEye (ticker: FEYE) is met een beurswaarde van nog geen 3 miljard dollar een stuk kleiner dan Palo Alto Networks maar heeft wel een bekend naam als het gaat om bescherming van data van grote bedrijven. Zo heeft het Sony geholpen om zich beter te wapenen tegen diefstal van data en ook het Amerikaanse Home Depot is een grote klant van FireEye. Ondanks dat FireEye nog geen winstcijfers heeft getoond groeit het bedrijf hard. Analisten zijn gemtigd positief met als meest recente adviezen 11 kopen en 12 houden (bron: Nasdaq.com).

Symantec

Symantec (ticker: SYMC) is een grote naam in de wereld van online beveiliging en opslag. Naast het ontwikkelen van software biedt het bedrijf ook professionele diensten aan. Het aantal geleverde producten is groot en gaat van encryptie en beveiliging van data tot het verstrekken van certificaten en van bescherming van traditionelere computers tot smartphones. Het bedrijf maakt deel uit van de S&P500 en is recent opgesplitst in 2 onderdelen: online veiligheid en informatie management. Het onderdeel informatie management is hierna verkocht.

ETF of beleggen in aandelen?

Wanneer u niet teveel risico wilt nemen maar toch gelooft in deze sector dan is de ETF een goede keuze. Zit het sentiment tegen dan zal de ETF minder hard dalen dan de grote negatieve uitschieters maar zit het sentiment mee dan blijft het ook achter op de positieve uitschieters. Een hoger rendement gaat vaak samen met meer risico, in deze sector zou dan de keuze kunnen gaan naar aandelen die al enige tijd achterblijven op de rest of een aandeel dat een trackrecord heeft dat beter is dan de rest. 2 aandelen die achterblijven zijn FireEye en Symantec. Een aandeel dat al enige tijd beter presteert dan de sector is Palo Alto Networks. Het beleggen in aandelen in deze sector kan het nadeel hebben dat net het aandeel wordt gekozen dat gebukt gaat onder sterke concurrentie.

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopen. De informatie in het artikel is met zorg samengesteld maar kan desondanks onjuistheden bevatten.