Vrijdag 30 januari daalde de Baltic Dry Index (BDI) naar een niveau van net boven de 600, wat het laagste niveau is sinds augustus 1986 (zie onderstaande grafiek). De Baltic Dry Index is een belangrijke indicator voor toekomstige economische groei en productie. Deze indicator is de belangrijkste graadmeter voor tarieven voor bulkscheepvaart die tot stand komt door vraag, aanbod en capaciteit. Deze bulkscheepvaart omvat onder andere grondstoffen zoals ijzererts, graan, steenkool, etc. De koers van de Baltic Dry Index wordt dagelijks door de Baltic Exchange in Londen gepubliceerd op basis van tarieven voor het vervoeren van grondstoffen op de 25 drukste scheepvaartroutes, de koers is onder andere te volgen op de website van Bloomberg (klik hier).
Invloeden op de Baltic Dry Index
Bij een grote vraag naar grondstoffen en dus een goed lopende of aantrekkende economie zal de Baltic Dry Index stijgen. Is er een afname van vraag naar grondstoffen dan daalt de index, dit geeft aan dat er economisch op dit moment waarschijnlijk meer aan de hand is dan de aandelenbeurzen doen geloven. Een grote factor op de dalende index is de angst voor een wereldwijde afnemende economische groei. Op de economische groei in de VS na is die in andere grote economieën lager dan eerder was geraamd. Als voorbeeld kan China worden genomen waar de economische groei tot een niveau is afgedaald dat in jaren niet meer is gezien. Verder heeft capaciteit ook invloed op de Baltic Dry Index, misschien kort door de bocht maar het maakt natuurlijk veel uit of er 40 schepen zijn voor 50 ladingen of 50 schepen voor 40 ladingen. Bij een overcapaciteit zal concurrentie de tarieven doen dalen. Tot slot heeft de US Dollar ook invloed op de Baltic Dry Index, de index is namelijk gebaseerd op de US Dollar.
Betrouwbaarheid Baltic Dry Index
De Baltic Dry Index wordt door economen gezien als een betrouwbare indicator voor de wereldeconomie. Deze index is een meting van de omvang van de wereldhandel en er is (nagenoeg) geen speculatie in grondstoffenvervoer. Andere economische indicatoren zijn doorgaans ramingen en dus minder nauwkeurig. Een voorbeeld is het consumentenvertrouwen dat vaak een momentopname is en ook beïnvloed kan worden door gebeurtenissen in de wereld die mensen zich aantrekken.
De index kan enigszins vertekend raken doordat bijvoorbeeld schepen steeds eerder uit de roulatie worden genomen. In 2011 werden schepen na gemiddeld 28 jaar uit roulatie genomen maar in het eerste kwartaal van 2014 was dat al gedaald naar 21 jaar. Verder zijn veel schepen overgegaan op ‘slow steaming’, dit is schepen langzamer te laten varen om brandstof te besparen en de onkosten te beperken van inactief aan wal liggen. Daarnaast hebben rederijen de laatste jaren ook steeds meer orders voor nieuwe schepen geannuleerd.
Om aan te tonen hoe betrouwbaar de Baltic Dry Index nog steeds is heeft men de cijfers over de ‘World Trade Monitor’ van het Centraal Planbureau in Nederland naast die van de index gelegd (klik hier), zie onderstaande grafiek. Beide grafieken lopen vrijwel gelijk met elkaar door de jaren heen.
Baltic Dry Index en de beurs
Om het dicht bij huis te houden nemen wij een kijkje naar het Belgische aandeel Compagnie Maritime Belge (CMB) (klik hier om naar CMB op het forum te gaan). Er is een redelijk goed verband tussen de Dry Baltic Index en het koersverloop van CMB, dit komt omdat het bedrijf vooral gespecialiseerd is in zeetransport van droge bulkgoederen. Naast zeetransport (ca. 60% van de omzet) heeft het bedrijf ook activiteiten in de luchttransport (ca. 32% van de omzet) en overige activiteiten in logistiek en vastgoed (ca. 8% van de omzet). Het zeetransport van de droge bulkgoederen is met name gericht op steenkool, ijzererts en granen. Het bedrijf had eind januari 2015 een beurswaarde van ongeveer 485 miljoen Euro. In de onderstaande grafiek zijn een aantal patronen te herkennen die hetzelfde zijn als die van de grafiek van de Baltic Dry Index. Zie bijvoorbeeld de top eind 2007 maar ook het huidige niveau dat ongeveer het laagste niveau in jaren is. Let op, het koersverloop komt niet exact overeen en dit komt onder andere omdat het bedrijf niet volledig blootgesteld is aan het transport van droge bulk goederen.
