Apple aandelen hebben opwaarts potentieel van 30%

Eerder deze week steeg het aandeel Apple met 3,5% wat op zich niet bijzonder is maar ondanks een redelijk neutrale bèta (0,97) viel het wel op in de Nasdaq Composite. De aanleiding van de stijging kwam door berichtgeving van Morgan Stanley dat door eigen onderzoek verwacht dat er fors meer iPhones zijn verkocht dan zij en Apple eerder hadden verwacht. Morgan Stanley ging eerder uit van 49 miljoen verkopen, berichten van Apple impliceerden een aantal van 52 miljoen stuks maar uit het laatste onderzoek van Morgan Stanley zou het aantal verkochte iPhones op 56,5 miljoen uitkomen. Overigens zou de 56,5 miljoen iPhone verkopen minder zijn dan de 61 miljoen van vorig jaar in dezelfde periode.

Afname van smartphoneverkopen


Bij de publicatie van laatste kwartaalcijfers stelde Apple nog teleur door niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van analisten. Het aantal verkopen van iPhones bleef behoorlijk achter op de algemene verwachting van de analisten. De verkopen van smartphones nemen langzaam af terwijl de laatste jaren een stevige groei te zien was. De cijfers uit het onderzoek van Morgan Stanley komen dan ook als een verrassing en dat werd op de beurs beloond. Het onderzoek van Morgan Stanley baseert zich op een systeem dat het gebruik van iPhones meet op basis van internetverbindingen.

Aandeleninkoop en dividend

Apple heeft in februari al voor 12 miljard dollar opgehaald door obligaties te plaatsen. Vorig jaar werd ook al een fors bedrag opgehaald, namelijk 8 miljard dollar. Apple zal deze opbrengsten gebruiken voor algemene bedrijfsmiddelen zoals aflossingen en acquisities maar nog belangrijker voor de aandeelhouders is dat er ook aandelen mee worden ingekocht. De aandeleninkoop werkt koersondersteunend en wordt over het algemeen toegejuicht door beleggers. Naast de aandeleninkoop is er ook de verwachting van een aantal analisten dat het dividend zal toenemen met 5 tot 10 procent. De koers van het aandeel kan ook nog een stimulans krijgen bij de lancering van een nieuwe 4 inch iPhone. Een analist van UBS verwacht zelfs dat een nieuw 4 inch model kan zorgen voor een extra winst per aandeel van $0,25.

Apple koersgrafiek graph stock aandeel
Koersverloop van Apple over de laatste jaren (klik voor grotere weergave)

Analisten

Op moment van schrijven hebben analisten nog geen aanpassingen gedaan op hun adviezen en koersdoelen dus de meest recente adviezen en koersdoelen zijn van januari. Sterk overwegend zijn analisten positief over Apple al zijn de meeste koersdoelen over het laatste half jaar wel verlaagd. De laatste 5 adviezen en koersdoelen van grote beurshuizen op een rij laten een gemiddeld koersdoel van $137,20 zien. Met de slotkoers van $105,80 (slotkoers 17-3-2016) is er dus nog bijna 30% opwaarts potentieel.

  • UBS – 27 januari – kopen – $120
  • JP Morgan Cazenove – 27 januari – kopen – $141
  • Morgan Stanley – 27 januari – kopen – $135
  • Nomura – 27 januari – kopen – $135
  • Goldman Sachs – 20 januari – kopen – $155

Bespreek dit aandeel op het forum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen advies in de zin van kopen, houden of verkopen. Het artikel is met zorg samengesteld en dient enkel als informatie.