Amerikaanse wapenfabrikanten gewild dankzij Obama

De eerste beursdag van het nieuwe jaar is er eentje die niet snel vergeten wordt. Wereldwijd stonden de beurzen onder druk door tegenvallende macrocijfers uit China, waar de Chinese industrie een verdere krimp liet zien. De S&P500 behaalde de slechtste openingsdag van een nieuw jaar sinds 2001 en de AEX wist zelfs de slechtste openingsdag ooit te laten zien. Toch waren er lichtpuntjes op de beurs en twee aandelen die in de VS opvielen door hun stijging waren aandelen van de vuurwapenfabrikanten Smith & Wesson (ticker: SWHC) en Sturm Ruger (ticker: RGR).

Wapenfabrikanten VS beurs Smith Wesson Sturm Ruger
Koersverloop van Smith Wesson (blauw) en Sturm Ruger (rood) in 2015

De dagwinsten vielen nog mee met respectievelijk +5,9% voor Smith & Wesson en +3,0% voor Sturm Ruger maar het koersverloop over het laatste jaar is opmerkelijker (zie bovenstaande grafiek). De recente stijging van de koersen is toe te schrijven aan plannen van de Amerikaanse president Obama om wapenverkoop te gaan beperken. Zo moet er onder andere een betere controle komen voor kopers van vuurwapens.


Dat beide aandelen nu gewild zijn komt doordat men verwacht dat de wapenverkopen op korte termijn kunnen stijgen voordat eventuele beperkingen worden opgelegd. Gek genoeg was het in november en december 2014 juist geweld dat de aandelenkoersen van Smith & Wesson en Sturm Ruger deed stijgen. Na de aanslagen in Parijs maar ook de aanslag in San Bernardino (Californië) namen speculaties al toe over het verder aan banden leggen van wapenverkopen in de VS.

Een struikelblok kan wel eens de machtige Amerikaanse wapenlobby zijn. Deze wist zelfs in het Senaat al eerder voorstellen te blokkeren voor bijvoorbeeld kopers van wapens beter na te gaan op verleden of onder meer de geestestoestand van de koper. Een strengere wapencontrole zou voor Obama een belangrijke stap zijn in het beperken van het aantal geweldsdelicten met vuurwapens. Een keerzijde van de medaille kan zijn dat beide aandelen nu nog gewild zijn bij beleggers door een tijdelijke toename van wapenverkopen maar wanneer uiteindelijk restricties worden opgelegd is de verwachting dat verkopen ook zullen dalen.

Bespreek deze aandelen op het forum (klik hier)