Amerikaanse verkiezingen en de beurs

De voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen in Amerika zijn al in volle gang en alles lijkt er op te wijzen dat de 58e presidentsverkiezingen tussen Hillary Clinton en Donald Trump zullen gaan. Op 8 november 2016 staan de Amerikaanse verkiezingen gepland en de huidige president Barack Obama kon zich niet meer kandidaat stellen aangezien hij tegen die tijd twee ambtstermijnen heeft vervuld. Natuurlijk zal het beleid van een nieuwe president effect hebben op de binnenlandse economie en buitenlandse betrekkingen maar is er een verband tussen de verkiezingen in Amerika en de beurs?

De beurs is beter af met democraten

Historisch gezien zijn beleggers beter af wanneer de Amerikaanse presidenten uit het democratische kamp komen. Analisten zijn al druk bezig met het speculeren wat bepaalde effecten kunnen zijn op de beurs bij winst van de democraat Hillary Clinton of bij een overwinning van de republikein Donald Trump. Nemen wij een blik op historische gegevens dan mogen beleggers hopen op winst van de democraten, ze onderstaande staafdiagram.

Amerikaanse verkiezingen en effect op de beurs

Toeval of niet maar van de 5 ambtstermijnen die negatief uitpakten voor de S&P500 waren er 4 toe te schrijven aan de republikeinen. Daarnaast vallen de beste periodes voor de S&P500 vrijwel allemaal samen met de ambtstermijn van een democratische president. Bovenstaande gegevens zijn zo nauwkeurig mogelijk samengesteld en wanneer een president in een nieuw jaar amper zijn termijn heeft vervuld is dit jaar niet meegenomen als jaartal voor het ambtstermijn. Onderstaande tabellen lichten de verschillende presidenten en de prestaties van de S&P500 uit. De beurs zou dus statistisch het beste af zijn met Hillary Clinton aangezien zij een democraat is.

Amerikaanse verkiezingen en effect op de beurs presidentenInvloed Amerikaanse verkiezingen

Opvallend genoeg denken veel mensen dat het beleid van republikeinen meer gericht is op het bedrijfsleven en dus beter zou zijn voor de beurs maar niets is minder waar als men een blik werpt op bovenstaande gegevens (bron: analyse van vermogensbeheerder Fidelity). Worden de cijfers omgerekend naar afzonderlijke jaren dan zorgen Democratische presidenten gemiddeld voor een stijging van bijna 10% voor de S&P500 tegen een schamele 2% voor de Republikeinen. Van grote invloed is de ambtstermijn van president Hoover want deze Republikeinse president zorgde voor een verlies van -24,7% tijdens zijn bewind. Worden alleen de data gebruikt van na de Tweede Wereldoorlog dan zijn de verschillen minder groot: ruim 11% voor de Democraten en bijna 5% voor de Republikeinen.

Nek aan nek race

Hoeveel zelfvertrouwen Donald Trump ook lijkt te hebben de laatste polls laten zien dat de Amerikaanse verkiezingen voorlopig afstevenen op een nek aan nek race tussen Trump en Clinton. De populariteit van Hillary Clinton lijkt wel af te nemen ten voordele van Trump.

Amerikaanse verkiezingen Donald Trump en Hillary Clinton polls
Een poll van mei 2016 (bron: Real Clear Politics)

Naast de prestaties van de beurs is er natuurlijk meer waar naar gekeken kan worden. Zo is er bijvoorbeeld de economische groei, ook hier leggen de Republikeinen het af tegen de Democraten met een groei van 2,7% tegen 4,0%. Tot slot is er ook nog het overheidstekort waar wederom de Democraten beter presteren dan de Republikeinen. De Republikeinen lieten het tekort gemiddeld oplopen tot 2,6% van het bruto binnenland product terwijl de Democraten dit weten te beperken tot 1,7%. Ondanks dat de Democratische presidenten statistisch betere cijfers laten zien is er nog een factor die voor nog betere cijfers zorgt. Wanneer een Democratische president met een Congres gedomineerd door Republikeinen een ambtstermijn vervullen zijn de cijfers in bijna alle gevallen nog beter. Blijkbaar is een balans tussen beide partijen het beste voor Amerika. De Amerikaanse verkiezingen kunnen zich op gaan maken voor de climax en dit zal ongetwijfeld nog (al dan niet tijdelijk) invloed gaan hebben op de beurzen.

Bespreek dit onderwerp op het beursforum >>>