AFM waarschuwt voor risico’s cryptocurrency en ICO’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt middels twee persberichten voor de risico’s van cryptocurrency en ICO’s. De AFM is in Nederland de toezichthouder van de financiële markten, dit is in België de FSMA. De waarschuwingen komen naar aanleiding van steeds verder oplopende koersen maar ook de uitgifte van ICO’s. ICO staat voor Initial Coin Offerings, hiermee kunnen bijvoorbeeld startups geld inzamelen. Het is een soort combinatie van aandelen uitgeven en geld inzamelen met crowd funding. Een groot verschil is dat het buiten het toezicht van de AFM is en hierdoor grote risico’s ontstaan.

Bekende bubbels aandelen bubbel tulpen bubbel south sea company
Bekende bubbels uit het verleden

Mogelijke bubbelvorming

De huidige hype rondom cryptocurrency wordt door de AFM in vergelijking gebracht met een klassieke zeepbel. Iets nieuws zorgt voor grote verwachtingen en speculanten proberen hierop in te spelen. Wie eerst nog sceptisch is krijgt mogelijk toch interesse als men ziet hoe de koersen oplopen. Zowel de speculanten van het eerste uur als de speculanten die hierna instappen hebben een gezamenlijk doel: hogere koersen. Dit gaat goed totdat de bubbel barst. Dit gaat vaak plotseling en zo snel de koersen opliepen zo snel kunnen deze ook verdwijnen. Een aantal bekende bubbels uit het verleden staan in bovenstaande afbeelding. De voorbeelden zijn onder andere de tulpenmanie van de 17e eeuw, South Sea Company en Numismatic News Coin Price Index. Let op, de grafiek van bijvoorbeeld de tulpenmanie is logaritmisch uitgezet anders was deze nog extremer.


AFM waarschuwt voor risico's cryptocurrency en ICO's

Risico’s bij cryptocurrency

Een groot risico bij de handel in cryptocurrency is dat dit vaak wordt gedaan met geleend geld. Jonge mensen die enorme rendementen willen behalen lenen in sommige gevallen geld zonder de risico’s te zien. Veel exchanges voor cryptocurrency bieden daarnaast nog eens de kans om met hefbomen te werken. Hefbomen van 50 of meer zijn geen uitzondering. De risico’s hiervan zijn ook enorm. Een schommeling van bijvoorbeeld 5% (of meer) op één dag komt geregeld voor. Wie dit doet met een hefboom van 20 kan in één dag de gehele investering verliezen. Stel u gaat long op de bitcoin met een hefboom van 20 en de bitcoin daalt 5%. Het verlies is dan 5 x 20 = 100%. Buiten het verliezen van de investering kan er dus met geleend geld ook een schuld over blijven.

Andere algemene risico’s zijn:

  • Kwetsbaar zijn voor een hack. Wanneer u geld of cryptocurrency heeft op een rekening van een crypto-exchange dient u er van bewust te zijn van de kans op een hack. Bij een hack kunt u uw investering verliezen. Het verliezen van cryptocurrency die lokaal zijn opgeslagen is ook een optie.
  • Volatiliteit door een beperkte marktkapitalisatie. In sommige cryptocurrency is weinig handel en hierdoor kan de volatiliteit nog meer toenemen. De vraag kan plots afnemen of verdwijnen waardoor uw cryptocurrency sterk in waarde daalt.
  • Frauduleuze bedoelingen. Doordat velen dollartekens in de ogen zien zijn er personen/aanbieders met frauduleuze bedoelingen.
  • Buiten het toezicht van officiële instanties zoals de FSMA en AFM. Dus in dat geval kunt u waarschijnlijk met weinig succes aankloppen in het geval van bijvoorbeeld fraude.

Als gevolg van deze risico’s lopen investeerders een zeer hoge kans op verlies van hun volledige inleg.

volatiliteit cryptocurrency bitcoin cash
Volatiliteit van cryptocurrency bitcoin cash

Risico’s van ICO’s

De AFM waarschuwde al eerder voor cryptocurrency zoals de bitcoin maar nu ook voor de ICO’s. Momenteel raadt de AFM consumenten af om te investeren in ICO’s. Het geld inzamelen door startups kan gunstig zijn voor goedwillende ondernemers. Er kunnen tokens worden opgehaald in ruil voor geld. Dit geld kan de onderneming aanwenden voor investeringen. Wie de tokens koopt hoopt op een toekomstige stijging om deze dan met winst te kunnen verkopen. Buiten het feit dat niet elke uitgever goede bedoelingen heeft valt dit bijna altijd buiten het toezicht van financiële toezichthouders. De AFM maakte een opsomming van de risico’s. Deze zijn als volgt samengevat:

  • Voedingsbodem voor oplichters, kans op belanden in een piramidespel.
  • Rendementen worden overschat terwijl de projecten/startups pas in de kinderschoenen staat.
  • Onvoldoende ‘know-how’ bij de investeerders.
  • Vaak weinig transparantie van informatie over bijvoorbeeld de startup of financiën.
  • Door de hype hebben ICO’s vaak een speculatief doel.
  • Door het anonieme karakter zijn ICO’s beperkt of niet te herleiden naar natuurlijke personen.

Discussieer mee op het forum >>>

Bron: persbericht AFM 13-11-2017