AEX koersen blijven achter

De AEX koersen van de laatste jaren lijken veel achter te blijven ten opzichte van andere indexen wereldwijd maar is dit ook zo?

Eigenlijk is het appels met peren vergelijken want veel indexen zijn een zogenoemde herbeleggingsindex. Dit komt er op neer dat de beursgraadmeter doet alsof uitgekeerd dividend wordt herbelegd. Zoals al eens eerder werd aangehaald is herbeleggen van dividend van grote invloed op toekomstig rendement. Een voorbeeld van een herbeleggingsindex is de DAX, de hoofdindex van Duitsland. De AEX daarentegen is geen herbeleggingsindex en daardoor lijken de AEX koersen veel achter te blijven op andere indexen.

AEX koersen in geval van herbeleggen

Kijken we naar de AEX wanneer er ook dividend wordt herbelegd dan is er een groot verschil te zien met de ‘standaard’ AEX zoals deze doorgaans wordt gebruikt. Met het herbeleggen van dividend staat de AEX namelijk niet ver van de historische top af. De AEX koersen zonder herbelegging staan nog ver van de top uit 2000 toen de index rond de 700 punten stond en nu op ‘slechts’ 432 punten blijft steken.

In mei 2011 stond de AEX herbeleggingsindex op 875 punten en nu staat de AEX herbeleggingsindex op ongeveer 1.330 punten, dit is een stijging van ruim 52%. Zonder het herbeleggen van dividend blijven de AEX koersen wel sterk achter. Over exact dezelfde periode steeg de ‘gewone’ AEX met bijna 24,5%, het verschil is dus aanzienlijk. Om te vergelijken met de DAX (welke het dividend herbelegd) was er in Duitsland voor de beurs een stijging van iets meer dan 35% over dezelfde periode.

AEX koersen AEX Gross Total Return Index

De AEX kan zonder herbeleggen van dividend niet tippen aan de stijging van de Dow Jones index welke ook geen herbeleggingsindex is. De misschien wel bekendste beurs in de VS steeg over de aangegeven periode met bijna 42%. Dit heeft wel een aantal redenen waarvan misschien wel de belangrijkste is dat een select groepje bedrijven een sterke invloed hebben op de AEX. Zo is de weging van Shell, Unilever en ING gezamenlijk al goed voor ongeveer 40% van de gehele index. Shell doet het al bijna 2 jaar niet bijster goed door de forse daling van de olieprijs en de koersen van financials, zoals ING, staan al enige tijd onder druk door de historisch lage rente. Een andere belangrijke reden is dat de economische groei in de VS het al langere tijd beter doet dan de economische groei in Nederland of Europa in het algemeen.

Tot slot speelt valuta ook een rol op de stand van de AEX want veel bedrijven uit de hoofdgraadmeter in Nederland zijn sterk afhankelijk van inkomsten uit de dollar. Een euro die meer waard wordt ten opzichte van de dollar zal dan ook de winst drukken van bedrijven die veel inkomsten uit de dollar hebben. Voor beleggers die handelen in een andere valuta dan de euro worden aandelen ook duurder en Europese bedrijven zullen minder goed kunnen concurreren. Het is dan ook geen wonder dat veel beleggers nu de grens van 1,15 in de gaten houden voor de euro vs. de dollar, dit is een top die in augustus en oktober 2015 nog werd bereikt maar niet werd doorbroken.

Volg aandelen uit de AEX op het beursforum >>>