Aandelenkoersen zijn volgens Warren Buffett niet overdreven hoog

In een interview met CNBC vertelde Warren Buffett dat volgens hem de huidige aandelenkoersen niet overdreven hoog zijn. Dit komt door de lage rentetarieven van vandaag de dag. De rentes zijn een belangrijk onderdeel van de waardering voor aandelenkoersen. Zo liet vermogensbeheerder Schroders al eerder weten dat door de lage rente Europese aandelen aantrekkelijk zullen blijven. Er is een historisch verband tussen rente en aandelenkoersen. Neemt de rente af of blijft deze laag dan zullen aandelenkoersen oplopen.

Buffett: “Stock valuations make sense right now”

Het orakel van Omaha

Warren Buffett (ook wel het orakel van Omaha genoemd) is al tientallen jaren één van de rijkste mensen ter wereld. De Amerikaanse zakenman is inmiddels 87 jaar oud maar nog steeds geliefd als spreker over de financiële markten. Hij is tevens directeur en grootaandeelhouder in de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Hij heeft een geschat vermogen van 75 miljard dollar. Berkshire Hathaway heeft onder meer belangen in: Apple, Bank of America, General Motors, Goldman Sachs, IBM, Coca Cola, Procter & Gamble en Visa.


Aandelenkoersen zijn volgens Warren Buffett niet overdreven hoog

 

Aandelenkoersen niet overdreven hoog

Buffett liet niet alleen weten dat aandelen momenteel niet overdreven duur zijn. Hij vertelde ook dat zijn onderneming nog nooit investeringen heeft laten afhangen van het beleid van centrale banken. Buffett geeft eerder de voorkeur aan bedrijven die hij ‘leuk vindt’ in plaats van in te spelen op marktschommelingen. Voorlopig zal Berkshire Hathaway terughoudend zijn met investeringen om af te wachten welke belastinghervormingen er komen.

De stijgingen op de Amerikaanse beurzen werd vooral gedreven door technologiefondsen. De technologiebeurs Nasdaq steeg tot op heden ruim 22 procent tegen 15 procent voor de Dow Jones en bijna 14 procent voor de S&P500. De laatste dagen waren het de wat meer traditionelere fondsen zoals autofabrikanten die de Amerikaanse beurzen hoger tilden. Maandag toonden Amerikaanse fabrieksorders de kracht van de huidige Amerikaanse economie aan.

This time is different(?)

The four most dangerous words in investing are “This time it’s different”. Deze spreuk komt van sir John Templeton. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar emoties spelen hierin een grote rol. Beleggers gaan er vaak vanuit dat het nu anders zal verlopen dan in het verleden (“this time it’s different”). Dit is juist een gevaarlijke gedachte, verwijzend naar “the four most dangerous words in investing”. Het beste is een strategie hanteren en emoties niet het handelen te laten bepalen.

Elke belegger maakt wel eens een fout en in plaats van hiervan te leren zullen veel beleggers dezelfde fout weer maken. Met de gedachte dat het nu anders zal verlopen zal het toch goed moeten komen? Leer van het verleden en probeer een volgende keer voorzichtiger te zijn. Dat de aandelenkoersen volgens Buffett momenteel niet overdreven hoog kan wel wezen. Kijkt men naar onderstaande grafiek dan zou er toch wat voorzichtigheid mogen zijn. Immers de Shiller PE voor de S&P500 stond tweemaal eerder op een vergelijkbaar of hoger niveau. Beide keren volgden er een beurscrash.

Lees verder onder de grafiek…

Shiller PE S&P500 aandelenkoersen
Shiller PE voor de S&P500

Wilt u het hele interview met Warren Buffett zien bekijk dan onderstaande video. Wilt u met andere beleggers kennis en gedachten delen over de beurs bezoek dan het beursforum (klik hier).