Aandelen tips voor 2017, gewone belegger weer beter dan professional?

Met de komst van een nieuw beursjaar speuren beleggers weer naar de beste aandelen tips voor het komende jaar. 2016 was in ieder geval geen saai jaar met momenten van een zeer volatiele beurs maar ook momenten waar de verwachtingen er compleet naast zaten voor veel beleggers, denk hierbij een het Brexit referendum en de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van Amerika. In beide gevallen voorzagen zowel particuliere beleggers als de professionals een negatieve reactie op de beurs. Bij de uitkomst van een ‘ja’ voor een Brexit daalden de beurzen kortstondig om snel weer te herstellen en na de verkiezing van Trump ontstond er zelfs een ‘Trump-rally’ waarbij Amerikaanse beurzen nieuwe records bereikten en Europese beurzen bereikten de hoogste standen van het jaar.

Terugblik op de aandelen tips van 2016

Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes van favoriete aandelen voor het komende jaar en zo waren er eind 2015 weer genoeg lijstjes met aandelen tips voor 2016. Enkele veel voorkomende aandelen genoemd door professionals en met de prestatie tot en met 19 december 2016 waren:

Opvallend is dat wanneer u over bovenstaande 6 aandelen evenveel had geïnvesteerd u nu een rendement zou hebben van ongeveer +1%, wat misschien voldoende was geweest om transactiekosten en eventuele kosten zoals beurstaksen te kunnen compenseren.

Aandelen tips van de gewone belegger

Eind vorig jaar plaatsen wij een artikel met een poll (bekijk hier) waarbij de gewone belegger zijn favoriete aandelen uit de AEX en BEL20 mochten doorgeven. Nemen wij uit elke index de top drie van aandelen met meeste stemmen en zetten wij daarbij de prestaties tot en met 19 december 2016 dan is het overzicht als volgt:

AEX

  • Shell +23%
  • Arcelor Mittal +82%
  • Delta Lloyd -2%

BEL20

Werd bij bovenstaande 6 aandelen een evenredig bedrag geïnvesteerd dan was tot en met 19 december het rendement +23%(!). Dit is een groot verschil met de professionals en hieruit blijkt maar weer eens dat de professionals het niet altijd beter weten dan de gewone (particuliere) beleggers. Natuurlijk was de poll beperkt tot alleen de hoofdfondsen uit Brussel en Amsterdam en kon bijvoorbeeld niet worden gekozen voor een (risicovol) biotechaandeel, toch is het verschil opvallend groot.

Bezoek het forum en bekijk de aandelen tips voor 2017 van de professionals en gewone beleggers >>>

Welke aandelen uit de BEL20 en AEX zijn favoriet voor 2017? Stem hieronder en zie de resultaten:

[socialpoll id=”2408320″]

[socialpoll id=”2408317″]