Maandag klommen de beurzen voorzichtig omhoog dankzij gunstige macrocijfers uit China en de Eurozone. Vanuit Amerika was er geen richtinggevend nieuws omdat daar de beurs gesloten was vanwege de nationale feestdag Labor Day. In China bleek de economische activiteit licht groeit terwijl dat in juli nog licht daalde. In Europa steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie meer dan werd verwacht al bleef dit cijfer voor Duitsland wat achter maar wist desalniettemin ook te stijgen. Het goede macrocijfer uit China zorgde ervoor dat grondstofaandelen zoals Anglo American, Rio Tinto maar ook bijvoorbeeld Arcelor Mittal en Nyrstar steun kregen van beleggers.
De winst van de maandag was op dinsdag weer bijna geheel verdwenen, nu speelde de onrust rond Syrië een rol. Positieve macrocijfers uit Amerika konden hier geen gewicht tegen in brengen. Uitspraken van president Obama zorgden voor onrust bij beleggers, zo werd gesproken over een akkoord vanuit het Congres om militair ingrijpen mogelijk te maken. Obama liet ook doorschemeren dat er op korte termijn luchtaanvallen kunnen komen op Syrië. Eind van de ochtend tijdens de Europese handelsuren doken de koersen snel omlaag na berichten dat Russische radars raketten hadden gesignaleerd in het Middellandse Zee gebied. Later bleek het te gaan om een oefening van de Israëlische marine. De Amerikaanse macrocijfers waren wel positief, zo steeg de ISM inkoopmanagersindex onverwacht en de bouwuitgaven stegen ook meer dan economen hadden verwacht. In de technologiesector viel Nokia op met een koerswinst van ruim +33%. Eerder op de dag was de stijging zelfs ruim +40% nadat de avond ervoor bekend werd gemaakt dat Microsoft Nokia overneemt voor 7 miljard Dollar.
Woensdag stonden de beurzen vrijwel de hele dag in het rood maar door een sterk slot werden verliezen beperkt of zelfs omgezet in een kleine winst. De beurs was vooral in de ban van Syrië en beleggers waren daarom ook voorzichtig. De reden voor het knappe herstel kon gevonden worden in berichten van Ford en General Motors (GM). Ford Motor presenteerde de beste verkoopcijfers in zeven jaar en GM presteerde qua verkopen nog niet zo goed sinds eind 2008. In Europa presenteerde Ryanair tegenvallende cijfers en de outlook voor de rest van het jaar zal minder positief zijn dan eerder aangegeven. Het aandeel verloor ruim -11% en trok andere luchtvaartmaatschappijen mee, zo sloot bijvoorbeeld Lufthansa -2,8% lager.
Donderdag sloten de meeste beurzen hoger mede dankzij de belofte van de ECB om de rentestanden voor langere tijd laag te willen houden. Verder werd in de middag aangekondigd dat het rentetarief op 0,50% blijft. Vooruitzichten over de economische groei in 2014 viel wel lager uit dan eerder was opgegeven. Europese autobouwers deden het overigens goed dankzij de positieve berichten van Ford en GM een dag eerder. Daimler en Volkswagen stegen met +1,2% en BMW wist zelfs +6% te stijgen.
Als afsluiting van de beursweek volgde op vrijdag een bewegelijke dag. De dag stond vooral in het teken van Syrië en het banenrapport uit Amerika. In de ochtend zorgde het productiecijfer uit Duitsland voor wat teleurstelling maar dit had weinig invloed op de beurs. Hierna was het uitkijken naar het banenrapport uit Amerika, in de middag werd deze gepubliceerd en de werkloosheid daalde tegen de verwachting in van 7,4% naar 7,3%. Wat wel een teleurstelling was waren het aantal nieuwe banen, deze vielen met 169.000 lager uit dan de verwachting van 175.000 nieuwe banen. Ondanks dat het cijfer tegenviel stegen de beurzen wereldwijd omdat dit de tapervrees afzwakt. De tapervrees is het bang zijn voor het afbouwen van stimuleringsmaatregelen door de Federeal Reserve. De kortstondige piek na het banenrapport verdween na uitspraken van de Russische president Poetin, deze liet weten dat Rusland steun zal geven aan Syrië wanneer er een militaire aanval komt. Al met al hadden de beurzen een goede week achter de rug en de AEX index en BEL-20 stegen beiden met +2,2%.
Volg hier de diverse aandelen via het forum