Aandelen kopen op de beurs

De beurs is al decennialang dé plek om aandelen te kopen. Op de beursvloer worden onder meer aandelen en obligaties van grote bedrijven en onder andere valuta en obligaties van landen verhandeld. Je kunt via de beurs nieuwe aandelen van bedrijven kopen, maar ook handelen in aandelen die al door anderen zijn gekocht.

Aandelen kopen op de beurs kent vele vormen. Daarbij komen er ook talloze regels en voorwaarden kijken bij beursbeleggingen. Wij helpen je in dit artikel zo goed mogelijk voor te bereiden om te behandelen op de beurs en geven je ondersteuning voor het kopen van aandelen via de beurs.

Weet wanneer de beurs open is

De beurs is niet altijd open. De grootste beurzen van ieder land hebben slechts beperkte openingstijden. Over het algemeen worden min of meer de normale werktijden aangehouden. Zo zijn de beurzen in Nederland en België geopend van 09:00 tot 17:30 en is er om 17:35 een slotveiling Dit zijn dus de tijden waarin de koersen van aandelen kunnen veranderen. Wanneer er na 17:30 ontwikkelingen binnen de koers zijn dan worden deze in de slotveiling om 17:35 nog verrekend.

Je hebt bij de beurs daarnaast ook te maken met de dagen dat deze actief is. In het weekend is de beurs over het algemeen gesloten en worden de koersen ook niet veranderd (op een aantal beurzen in het Midden-Oosten na). Pas op maandagochtend kan er weer in aandelen worden gehandeld. Het is in veel gevallen gewoon mogelijk om in het weekend orders te plaatsen maar dit is vaak niet aan te raden omdat nieuws maandag voorbeurs invloed kan hebben op de koersen van aandelen.

Zo beleg je in nieuwe aandelen

Wanneer een bedrijf voor het eerst de beurs op gaat dan wordt er gesproken van een beursintroductie. Op dat moment wordt de waarde van de aandelen vastgelegd. Op basis van de ontwikkelingen die hierop volgen zal de verdere koers worden bepaald. Je kunt bij de introductie van nieuwe aandelen direct mede-eigenaar van een bedrijf worden. Op het moment dat jij aandelen in handen hebt dan zul jij gedeeltelijk eigenaar zijn van het betreffende bedrijf al is dit voor een zeer klein percentage.

Naast de beursintroductie kun je ook beleggen in nieuwe aandelen van bedrijven die deze extra op de markt brengen. Bedrijven die al een beursnotering hebben kunnen er voor kiezen om door middel van nieuwe aandelen uitgeven extra kapitaal op te halen. Je kunt deze aandelen op de beurs kopen en je zo inkopen bij dit bedrijf. De waarde van deze aandelen staat over het algemeen gelijk aan de waarde van de aandelen die al beschikbaar waren of er is een beperkte korting op.

Handel zelf in aandelen

Als je denkt dat beleggen in bestaande aandelen erg interessant kan zijn dan kun je deze ook via de beurs inkopen. Er zijn vaak meerdere verkopers die aandelen van bedrijven in handen hebben. Door met deze verkopers te handelen kun je zelf gewenste aandelen in handen krijgen. Dit is vooral interessant wanneer je verwacht dat de koers van een bedrijf de komende jaren flink in waarde zal gaan stijgen.

De beursvloer is de plek voor aandelen kopen en verkopen. Dankzij de snelle schakelingen tussen kopers en verkopers kunnen deals snel worden gesloten. Omdat jij je direct bij de bron van de beleggingen bevindt ben je ook altijd op de hoogte van ontwikkelingen rondom aandelenkoersen.

Meer lezen over beleggen? Bezoek beleggen.info

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: