Aandelen in Europa krijgen voorkeur boven Amerikaanse aandelen

Vermogensbeheerder BlackRock ziet in de tweede helft van het jaar een outperformance voor aandelen in Europa in vergelijking tot Amerikaanse aandelen. Hier zijn diverse redenen voor en in de eerste helft van het jaar presteerden, ondanks de coronacrisis, Amerikaanse aandelen beter dan aandelen in Europa. Een aantal redenen liggen vooral bij risico’s voor Amerikaanse aandelen. Dit zijn onder meer zorgen over de pandemie, afnemende budgettaire stimulans, mogelijke volatiliteit bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de relatie met China die gespannen blijft.


Aandelen in Europa krijgen voorkeur boven Amerikaanse aandelen

De wereldwijde hoofdinvesteringsstrateeg van BlackRock is na de sterke winsten van de markt voorzichtiger met Amerikaanse aandelen in de tweede helft van het jaar vanwege de risico’s van een afnemende fiscale stimulans en mogelijke volatiliteit van de presidentsverkiezingen.

Overwogen in aandelen in Europa

Het BlackRock Investment Institute rapporteerde met hun vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar dat het aandelen behoudt tegen een neutrale of benchmarkweging in portefeuilles. Daarbinnen heeft het een overweging in aandelen in Europese. Een onderweging in opkomende markten en een neutrale weging voor Amerikaanse aandelen. Daarnaast geeft het ook de voorkeur voor de grotere gevestigde namen, mede door eventuele turbulentie op de aandelenbeurzen.

Tussentijds kunnen de beurzen nog te maken krijgen met correcties als er meer nieuwe uitbraken komen van het coronavirus. Dit kan de zorg doen toenemen dat economisch herstel doorzet. Voorzichtigheid bij Amerikaanse aandelen ligt op de korte termijn vooral op de evolutie van nieuwe besmettingen van het coronavirus, iets dat in Europa veel beter onder controle lijkt te zijn. Het fiscale en monetaire beleid in de VS zal de markten ook bezig kunnen houden. Het ondersteunen van de economie zal waarschijnlijk niet kost wat kost moeten doorgaan. De toekomstige steun aan bedrijven en het bezuinigen op het begrotingsbeleid kunnen effect gaan hebben op Amerikaanse aandelen.

Wat betreft de spanningen tussen de VS en China zal er ongeacht de uitkomst van de presidentsverkiezingen weinig verbetering te verwachten zijn. BlackRock is ook positiever over aandelen in Europa vanwege het Europese beleid.  Er zijn betere vooruitzichten vanwege een sterke beleidsreactie en de economie reageert hierop. Europa kan hierdoor profiteren en de wind in de rug krijgen en dit beeld is in positieve zin gewijzigd in de afgelopen maanden.

Lees meer op het beursforum