Aandeel Twitter bereikt hoogste koers in jaren na eerste kwartaalwinst ooit

Twitter wist vriend en vijand te verrassen met de eerste kwartaalwinst ooit. Nog niet eerder in het bijna 12 jarig bestaan wist het social media bedrijf een kwartaalwinst te behalen. Het aandeel Twitter wist kort na opening met ongeveer 25 procent te stijgen. In de loop van de handel verloor het een deel van de winst door het slechte slot op Wall Street. Er was ook een minder positief teken bij de presentatie van de cijfers. Het aantal gebruikers lijkt niet meer verder te groeien. Uiteindelijk wist het aandeel Twitter toch nog ruim in de plus te eindigen op een rode Amerikaanse beurs.

Wat is Twitter?

Voor wie Twitter niet kent volgt hier een zeer beknopte uitleg. Het is een gratis dienst waarmee gebruikers berichten van maximaal 290 tekens (voorheen 140) kunnen versturen. Gebruikers kunnen heel divers zijn. Van beroemdheden tot vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties maar ook een doorsnee burger. Naast korte berichten kunnen ook foto’s en video’s worden gedeeld, al dan niet als toevoeging van een tekst. Het is een social media platform waar mensen elkaar kunnen volgen en berichten kunnen delen aan hun volgers. Inmiddels is het niet meer weg te denken als het gaat om nieuwsbron. Als er waar ook ter wereld iets gebeurt dan zal het in no time op Twitter te vinden zijn.

Vervolg na advertentie


Aandeel Twitter bereikt hoogste koers in jaren na eerste kwartaalwinst ooit

Geen groei actieve gebruikers

Het aantal actieve gebruikers blijft hetzelfde als voorgaand kwartaal met 330 miljoen maandelijks actieve gebruikers. De groei van actieve gebruikers is een belangrijke graadmeter voor hoeveel potentie een platform als Twitter heeft. Zo laten veel andere social media platforms kwartaal op kwartaal een groei van gebruikers zien. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk Facebook dat verreweg het grootste social media platform ter wereld is. Onderstaand overzicht laat de grootste social media platforms en berichtendiensten zien. Investeerders zoals beleggers zien graag groei en dat moet deels uit actieve gebruikers komen. Gelukkig is er nu dus wel een groei in inkomsten zodat er zelfs een winst overblijft.

social media gebruikers
Grootste social media platforms en berichtendiensten ter wereld

Als verklaring voor de tegenvallende groei van het aantal gebruikers gaf Twitter de browser van Apple aan. Door een aanpassing in die browser zouden er 2 miljoen minder gebruikers zijn. Verder worden accounts nu ook sneller aangepakt en eventueel verwijderd bij overtreden van regels.

Aandeel Twitter in de lift

De afgelopen jaren kalfde de koers van het aandeel Twitter steeds meer af. Dit kwam omdat beleggers het vertrouwen verloren dat het bedrijf winstgevend kon worden. In de afgelopen weken noteerde het aandeel op het dieptepunt zelfs $14,12. Mede door de positief ontvangen cijfers bereikte de koers tussentijds $35 en sloot het af op $30,18. Wat uiteindelijk nog een winst van ruim 12 procent was.

Het bedrijf rapporteerde naast de cijfers van het vierde kwartaal ook de resultaten over heel 2017. De omzet daalde van 2,53 miljard dollar naar 2,44 miljard dollar. Over het gehele jaar werd volgens GAAP standaarden een netto verlies van 108 miljoen behaald. In 2016 was dit nog 457 miljoen dollar verlies. De EBITDA steeg van 751 miljoen dollar in 2016 naar 863 miljoen dollar in 2017. Naast de winst in het vierde kwartaal waren beleggers ook verrast met de hoger dan verwachtte omzet. Het aandeel Twitter werd dan ook beloond voor deze prestaties.

Bespreek het aandeel Twitter op het beursforum >