Aandeel Ontex afgestraft maar veert op vanaf steun (technische analyse)

Het aandeel Ontex zit al langere tijd in een dalende trend en leek daar recent uit te willen breken. Ondanks dat de meeste beurzen in de tussentijd meerjarige of all time records braken noteerde Ontex nog niet ver van hun all time dieptepunt. Het vertrouwen in een herstel kreeg een deuk door een verrassende koersdoel- en adviesverlaging van Goldman Sachs. Het advies ging op 21 januari van neutraal naar verkopen en het koersdoel werd verlaagd van 10,50 euro naar 8,50 euro. Daarnaast was er ook een ontploffing in een fabriek van Ontex de dag ervoor. Gevolg was dat de koers van rond de 11 euro naar intraday nipt onder de 9 euro dook in enkele dagen tijd.


Aandeel Ontex afgestraft maar veert op vanaf steun (technische analyse)

Aandeel Ontex veert op vanaf steun

In de onderstaande grafiek, die op dagbasis is uitgezet, is te zien dat het aandeel opveerde vanaf zowel de diagonale steun alsmede de horizontale lange termijn steun. De diagonale steun is de onderzijde van het gemarkeerde dalende trendkanaal (1). Op de horizontale lange termijn steun (2) kan nu mogelijk een dubbele bodem gevormd worden. Dit kan de dalende trend een halt toeroepen. Naast de positieve signalen vanaf dit niveau dat de koers kon standhouden boven zowel de diagonale als horizontale steun is er nog een bullish signaal met de RSI indicator (3).

Aandeel Ontex daggrafiek van 29 januari 2021
Aandeel Ontex daggrafiek van 29 januari 2021

In de onderstaande grafiek is wat verder uitgezoomd zodat het koersverloop vanaf begin 2020 te zien is. Door de recente daling dook de RSI indicator in de zone oversold. Dit kan wijzen op een overdreven reactie van de markt maar dit is nog niet direct een bullish signaal. Een betrouwbaarder signaal is wanneer de RSI indicator van onder de 30 punten weer stijgt door de 30 punten en de oversold zone verlaat. Dit kan ook met onderstaande grafiek worden aangetoond, met de groene pijltjes is het verlaten van de oversold zone aangegeven. Bij de eerste drie pijlen en de vijfde pijl was het vervolg dat de koers in korte tijd met 10 procent of meer herstelde. De vierde pijl werd vervolgd met een neutraal koersverloop. Inmiddels heeft het koersverloop van de laatste dagen er voor gezorgd dat de RSI indicator weer meer dan 30 punten aangeeft.

Aandeel Ontex daggrafiek 29 januari 2021
Aandeel Ontex daggrafiek 29 januari 2021

Het bullish signaal dat hierboven is aangegeven geeft dus niet een 100 procent zekerheid maar laat vaak wel een koersherstel als vervolg zien. Overigens is het ook opvallend hoe aandeelhouders het koersdoel en de adviesverlaging van Goldman Sachs aantrokken. Naast Goldman Sachs is er nog één beurshuis dat een verkoopadvies heeft. Daar tegenover staan 6 koopadviezen, 2 adviezen tot opbouwen, 3 adviezen om te houden en 1 afbouwen. Sinds begin november 2020 zijn de hoogst afgegeven koersdoelen 18,71 euro (ING), 18,50 euro (Liberum) en 18,00 euro (KBC Securities).

Lees meer op het Ontex forum

DEEL MET VRIENDEN


Legenda bij grafiek(-en) + disclaimer
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden
Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.