Aandeel Microsoft, meer dividend + aandeleninkoop bij deze cashmachine

Het aandeel Microsoft bereikte recent weer eens een nieuwe all-time high en daarmee blijft een trend intact die al lang bezig is. Hiermee is 2019 het tiende jaar op rij dat het aandeel het record van het voorgaande jaar doorbrak. In september 2009 lag de hoogste koers van het aandeel nog rond de 25 dollar. Inmiddels werd al een koers bereikt van net boven de 142 dollar. Dit is een stijging van maar liefst 468 procent(!). Dit is zonder het jaarlijks oplopende dividend meegerekend, een dividend dat komend jaar verder omhoog gaat met maar liefst 11 procent.

Koersverloop van Microsoft over de laatste 10 jaar
Koersverloop van Microsoft over de laatste 10 jaar

Meer dividend voor het aandeel Microsoft

Microsoft kondigde inmiddels aan dat het bedrijf het kwartaaldividend verder gaat verhogen. Dit was $0,46 maar gaat vanaf nu naar $0,51. De ontwikkeling van het uitgekeerde dividend over de laatste 10 jaar kunt u in de onderstaande grafiek zien. Naast het hogere dividend kondigde het bedrijf ook aan dat het de inkoop eigen aandelen gaat versnellen. Zowel de inkoop van eigen aandelen en het verhogen van het dividend steunen de koers maar er zijn ook tegenstanders. Zo beweren de tegenstanders dat dit ten koste gaat van investeringen in het bedrijf en personeel. Daarnaast zien deze tegenstanders het ook als een beloning voor het management dat vaak als bonus aandelen ontvangt.

Ontwikkeling van het dividend voor het aandeel Microsoft
Ontwikkeling van het dividend voor het aandeel Microsoft (bron: microsoft.com)

Inkoopprogramma aandeel Microsoft

Het inkoopprogramma van de eigen aandelen zal maar liefst 40 miljard dollar bedragen. De periode waarin gekocht zal worden is niet duidelijk gemaakt. In de afgelopen jaren kocht het bedrijf ook eigen aandelen in maar aan een wat ‘bescheidener’ tempo. Zo gaf Microsoft in 2018 nog 8,6 miljard dollar hieraan uit en in 2019 is dat 16,8 miljard. Natuurlijk heeft Microsoft een zeer riante cashpositie waardoor dit geen probleem is. Aan het einde van het gebroken boekjaar had Microsoft bijna 134 miljard dollar aan cash en kortlopende beleggingen op de balans staan. Om de aandeelhouders te belonen en omdat ze geen andere bestemming weten verhogen zij niet alleen het dividend maar kopen dus ook massaal aandelen in.


Aandeel Microsoft, meer dividend + aandeleninkoop bij deze cashmachine

Beide maatregelen zijn positief voor de koers van het aandeel. Hoewel het dividendrendement niet enorm is maakt het stijgende dividend het op lange termijn wel aantrekkelijk, mits deze trend ook door blijft gaan. Het inkopen van de aandelen steunt of stuwt mogelijk zelfs de koers. Bij minder uitstaande aandelen kan het bedrijf ook makkelijker het dividend blijven verhogen. Daarnaast zal bij een gelijk blijvende winst maar minder uitstaande aandelen de winst per aandeel toenemen. Dit is ook een positieve ontwikkeling die aandeelhouders verwelkomen.

Analisten

Om een gemiddeld beeld te krijgen van de adviezen en koersdoelen van analisten is gekeken naar de laatste 32 adviezen (op 26 september 2019). 26 geven een koopadvies, 3 een overweight advies, 2 een houden advies en slechts 1 een verkoopadvies. Gemiddeld genomen springen dus de koopadviezen eruit. Het gemiddelde koersdoel van de analisten is $155,39 en dit ligt 11,4 procent boven de slotkoers van 26 september.

Lees meer op het Microsoft forum

Kopafbeelding: Shutterstock