Aandeel Galapagos onderuit na tegenslag, waar ligt er steun? (TA)

Het aandeel Galapagos ging woensdag stevig onderuit na slecht nieuws over goedkeuring voor filgotinib in de VS. Het aandeel verloor maar liefst 24,3 procent aan waarde en sloot af op 118,55 euro. Ongeveer een half jaar geleden bereikte het aandeel nog 252,90 euro. Met het nieuws dat het er voorlopig geen goedkeuring komt voor het op de markt brengen van filgotinib mist Galapagos niet alleen een mijlpaalbetaling van 100 miljoen dollar. Analisten spraken ook de zorg uit dat er vertraging kan komen voor andere toepassingen waarbij het middel een hoofdrol speelt.


Aandeel Galapagos onderuit na tegenslag, waar ligt er steun? (TA)

Geen goedkeuring van de FDA

Niet alleen Galapagos en hun partner Gilead keken uit naar uitspraak van de Amerikaanse waakhond Food and Drug Administration (FDA), aandeelhouders keken ook al maanden reikhalzend uit naar het nieuws. Op het Galapagos forum kwam het slechte nieuws dan ook onverwacht. De FDA communiceerde het tegenvallende nieuws aan Galapagos-partner Gilead middels een Complete Response Letter.

De FDA heeft data van de MANTA en MANTA-RAy studies opgevraagd om een uiteindelijk oordeel te kunnen vellen. Deze studies hebben betrekking op de  impact van filgotinib op de spermakwaliteit. Daarnaast werden ook zorgen geuit over het algemene risicoprofiel ten opzichte van de baten van de filgotinib-dosis van 200 milligram. Galapagos liet als eerste reactie weten dat dit een tegenvaller is maar CEO Onno van de Stolpe klonk strijdlustig dat dit slechts een tijdelijke tegenslag is waar zij sterker uit gaan komen.

Technische analyse aandeel Galapagos

Groot nieuws heeft niet alleen veel invloed op de koersvorming bij een aandeel, het kan ook technische analyses achterhaald maken. Toch kan er na tegenslag zoals nu gekeken worden naar bepaalde steunen en weerstanden om van daaruit te bepalen wat aantrekkelijke niveaus zijn om te kopen. Exact een maand geleden werd een technische analyse voor het aandeel Galapagos gedeeld op het Galapagos forum. In deze analyse op basis van de daggrafiek werd een dead cross opgemerkt dat vaak een bearish signaal is. Met de wetenschap van nu was dat wellicht een goed moment geweest om pas op de plaats te maken. Echter niemand wist op voorhand de uitkomst van wat de FDA zou communiceren.

In de onderstaande daggrafiek is het koersverloop van het afgelopen jaar te zien. De ijdele hoop dat de horizontale lange termijn steun op 134 euro (1) kon houden verdween al direct na opening. Dit zal nu een eerste weerstand worden en een reële koers waarnaar het aandeel Galapagos op termijn weer naar kan herstellen. Door het koersgeweld komt er in de daggrafiek pas een steun in zicht op 96,88 euro (2). De RSI indicator (3) geeft nu ook oversold aan wat voor sommige beleggers aanleiding kan zijn om een voorzichtige instap te doen. Echter het toepassen van deze indicator is succesvoller wanneer het niveau van 30 opwaarts wordt gebroken.

Technische analyse Galapagos 19 augustus 2020 (daggrafiek)
Technische analyse Galapagos 19 augustus 2020 (daggrafiek)

Om meer houvast te kunnen krijgen is een ander tijdframe nodig dan de daggrafiek, zeker omdat deze nu niet direct een steunlijn laat zien. In de onderstaande maandgrafiek is het koersverloop van de laatste 7 jaar weergegeven. Hierin is duidelijk een stijgend trendkanaal (1) te zien. Vorig jaar brak de koers nog uit dit trendkanaal maar met het tegenvallende nieuws tikte het aandeel Galapagos de onderzijde van dit trendkanaal aan. De onderzijde van dit trendkanaal is een diagonale lange termijn steun (2) die op 107,30 euro ligt. Het 50 weeks gemiddelde (3) ligt op iets meer dan 105 euro. Zowel de 107,30 euro en 105 euro zijn nu steunen die werden benaderd en moeten standhouden om van hieruit te herstellen.

Lees meer over Galapagos op het Galapagos forum

Technische analyse Galapagos 19 augustus 2020 (maandgrafiek)
Technische analyse Galapagos 19 augustus 2020 (maandgrafiek)

DEEL MET VRIENDEN


Legenda bij grafiek(-en) + disclaimer
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden
Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.