Aandeel Fisker in slipstream van Tesla en NIO naar de beurs

Het zal nu niet lang meer duren totdat het aandeel Fisker een beursnotering heeft. Fisker Inc. is een Amerikaanse autofabrikant en eigenlijk een herlancering van het merk Fisker dat eerder failliet was gegaan. Fisker Inc. werd opgericht in 2016 door Henrik Fisker en in de autowereld maakte Fisker naam met de Fisker Karma (zie kopafbeelding, foto door rvandermaar). Dit model auto is van een ander kaliber dan bijvoorbeeld de modellen die Tesla op de markt bracht. Op dit moment is Fisker bezit met onder meer de ontwikkeling van de Fisker EMotion, een elektrische sedan met een bereik van bijna 650 kilometer. Daarnaast is men ook bezig met de ontwikkeling van de Fisker Ocean (een elektrische SUV) en de Fisker Orbit (een autonome elektrische shuttle). Naast de ontwikkeling en uiteindelijke productie heeft Fisker ook tal van patenten op batterijtechnologie voor de consumentenmarkt, automobielindustrie en overige industreën.


Aandeel Fisker in slipstream van Tesla en NIO naar de beurs

Gaat aandeel Fisker het aandeel Nikola achterna?

Ja in zekere zin zijn er gelijkenissen maar ook grote verschillen. Zo zal het aandeel Fisker op eenzelfde manier een beursgang kennen als het aandeel Nikola. Nikola ging dankzij een reverse-listing naar de beurs en nam de notering van VectoIQ in zekere zin over. Het aandeel Fisker zal eenzelfde weg bewandelen want er is inmiddels een reverse-listing waardoor de notering van Spartan Energy (ticker SPAQ) omgedoopt gaat worden in Fisker met de ticker FSR. Eigenaar en oprichter Henrik Fisker deelde inmiddels de nieuwe ticker en noemde bewust SPAC in plaats van SPAQ dat nu de juiste ticker is van de verhandelbare aandelen. De naamswijziging van Spartan Energy en diens ticker SPAQ zal in oktober plaatsvinden waarna het Fisker zal worden met de ticker FSR.

Het grote verschil tussen Nikola en Fisker is dat er al wel auto’s rondrijden met de naam Fisker en Nikola heeft zelfs nog geen enkele wagen in productie genomen. Ondanks dat Nikola nog nooit een wagen heeft geproduceerd werd al wel de beurswaarde van Ford gepasseerd. Een ander verschil is dat Nikola zich wil richten op pick-uptrucks en vrachtwagens die rijden op waterstof. De grootste bierproducent ter wereld, AB Inbev, heeft al interesse getoond om honderden vrachtwagens bij Nikola af te nemen. Echter wanneer de productie begint is nog een vraagteken.

Verwachtingen voor het aandeel Fisker

Concrete verwachtingen zijn moeilijk te geven voor het aandeel Fisker. Het bedrijf zal eerst voertuigen in productie moeten nemen of bijvoorbeeld inkomsten genereren uit de batterijtechnologie. Na productie- en verkoopcijfers zal een waarde beter te bepalen zijn. Als men dan de vergelijking wil maken met het aandeel Nikola dan is het verschil in beurswaarde op dit moment 15,6 miljard dollar voor Nikola tegen 0,7 miljard dollar voor het (toekomstige) aandeel Fisker.

Blijven wij in dezelfde sector voor waarderingen van andere producenten van elektrische voertuigen dan spreekt natuurlijk het aandeel Tesla tot de verbeelding. In de slipstream van Tesla wist het aandeel NIO ook al enorm te profiteren van de animo in aandelen van elektrische voertuigen. In de onderstaande grafiek ziet u het koersverloop van de aandelen Tesla, NIO en Nikola over het afgelopen jaar.

Lees meer op het Fisker forum

Koers van Tesla en Nio 2020
Koersverloop van Tesla en Nio sinds begin 2020

DEEL MET VRIENDEN