Aandeel Bayer op laagste punt in 5 jaar, is het nu koopwaardig?

Mede door een enorme schadevergoeding is het aandeel Bayer op het laagste niveau in 5 jaar aangekomen. Nadat een rechter een schadevergoeding van ruim 250 miljoen euro toekende door het aandeel nog eens 10 procent omlaag. Dit terwijl de koers al langere tijd onder druk staat. Maken de recente ontwikkelingen het aandeel koopwaardig? Daar leest u later meer over, net als het dividendrendement van deze Duitse onderneming.

Aandeel Bayer onder druk door Monsanto

Opvallend is dat de enorme schadevergoeding komt door een overname die Bayer recentelijk deed. Monsanto werd door Bayer overgenomen en was met bijna 60 miljard euro de grootste overname door een Duits bedrijf ooit. De Duitsers wilden wel snel afrekenen met de smet die de naam Monsanto met zich meedraagt. Nu was het bestrijdingsmiddel Roundup dat de boosdoener was voor de schadevergoeding van 250 miljoen euro. Eerder was er ook al nieuws dat er sporen van glyfosaat was gevonden in het populaire Ben & Jerry’s ijs. Daarnaast beïnvloedde Monsanto ook resultaten om Roundup minder schadelijk te doen lijken dan het was. Bayer wil daarom de naam Monsanto schrappen.


Aandeel Bayer op laagste punt in 5 jaar, is het nu koopwaardig?

Een snelle rekenaar zal misschien denken “waarom verliest het bedrijf miljarden aan beurswaarde door één zaak?”. De toekenning van de kwart miljard euro staat niet op zichzelf, er zijn nog duizenden lopende zaken. Overigens gaat Bayer in hoger beroep maar beleggers zijn niet gerust dat de onderneming hier makkelijk mee weg komt.

Is het aandeel Bayer koopwaardig?

Onderstaande grafiek laat de beurskoers van het aandeel Bayer zien over de laatste 5 jaar. Gevoelsmatig zou u kunnen denken dat het nu koopwaardig is vanwege de lage koers. Echter de rechtszaken lopen nog en op dit moment is onduidelijk hoe die gaan uitpakken. Inmiddels is al zoveel van de koers afgekalfd dat de beurs al een voorschot heeft genomen op een slechter nieuws. Een groot deel van mogelijk slecht(-er) nieuws is dus ingecalculeerd.

aandeel Bayer koers grafiek augustus 2018
Aandeel Bayer koersgrafiek van afgelopen 5 jaar

Analisten zijn niet zo somber over het Duitse chemieconcern. Van de data per 15 augustus geraadpleegd op Reuters.com is er 1 analist met een verkoopadvies. Er zijn daarnaast 8 koopadviezen, 5 geven outperform en 10 analisten zeggen ‘houden’. Het gemiddelde koersdoel van de 24 analisten komt uit op ruim 110 euro. Zelfs het laagste advies is met 86 euro hoger dan de huidige koers.

Naast de toch wel positieve consensus van analisten is er ook nog een redelijk goed dividendrendement. Over het fiscale jaar van 2017 werd €2,80 aan dividend per aandeel uitgekeerd. Momenteel staat de koers op ongeveer €81, dit geeft een bruto dividendrendement van ruim 3,4 procent. Beleggers mogen nu alvast uitkijken naar kwartaalcijfers op woensdag 5 september.

Lees meer op het aandeel Bayer forum >

Bron voor afbeelding, dividend en agenda: Bayer.com