Aandeel Banco Santander SA: cash- en dividendwaarde

Banco Santander werd in 1857 in het gelijknamige Spaanse dorpje opgericht. Heden ten dage is Banco Santander over de ganse wereld present en bezit meer dan 14.000 filialen en bereikt meer dan 100 miljoen klanten. Gedurende de jaren werd er tussen Banco Central Hispano, Banco Santander, Banco Central en Banco Hispanoamericano een fusie aangegaan en ontstond de mastodont, zoals we die nu kennen, onder de naam Banco Santander. Het aantal medewerkers bedraagt 189.675. In dit artikel komt onder andere naar voren dat het aandeel Banco Santander een cash- en dividendwaarde is.

Velen zullen zich ook nog herinneren hoe Banco Santander in 2007, samen met Royal Bank of Schotland en Fortis indertijd ABN AMRO overnam.

Heden ten dage staat de bank genoteerd op NYSE, Euronext en de IBEX-35. CEO is Jose Antonio Alvarez en  van de 14,54 miljard aandelen is er een free float van 14,41 miljard aandelen.

Koersherstel na stevige klappen

De aandelenkoers van Banco Santander heeft de afgelopen 10 jaar stevige klappen gekregen. Enerzijds was er de algemene Spaanse malaise die o.a. het vastgoed stevig in waarde deed dalen en de werkloosheid hoogtij deed vieren. Daar bovenop kwam dan nog eens de wereldwijde bankencrisis. Dit alles leidde een daling van de koers van 13 euro in 2007 tot 3,5 euro in 2016. Ondertussen herstelt de koers zich wat en noteert het aandeel Banco Santander aan  iets meer dan 5 euro. De koers/winst is 12 en de koers/boekwaarde bedraagt aan de huidige koersen 0,84.

koers grafiek aandeel Banco Santander SA
Koersgrafiek van Banco Santander laat het sterke herstel zien

Vandaag verschenen de jaarcijfers over 2016, de verval- en betaaldatum van het rijkelijke dividend.

De bank wist te profiteren van het economisch herstel en hoefde hierdoor minder geld op zij te zetten om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen. Er werd een winst geboekt van 6,2 miljard euro. In 2015 waren er wel eenmalige lasten maar na correctie nam de winst met ongeveer 4 procent toe. Analisten gingen uit van lagere cijfers en beleggers reageerden enthousiast, het aandeel steeg dan ook met ruim 4,5 procent.

Noteer dat Banco Santander viermaal per jaar een dividend aan zijn aandeelhouders geeft. Aan de huidige koersen mag je rekenen op een nettodividend van 4 % en je hebt de keuze tussen de betaling van 0,04455 euro per aandeel Banco Santander of het keuzedividend (nieuwe aandelen). Gemiddeld worden er 65 miljoen aandelen per dag verhandeld.

Dividendhistorie voor aandeel Banco Santander SA

Is het aandeel Banco Santander interessant?

Best wel, ik verwacht dat de rente de volgende jaren weer gaat aantrekken wat de koers zeker ten goede zal komen. Dividendbeleggers vinden in dit aandeel ook zeker hun gading. Wetend dat Banco Santander in 2016 bijna 6,2 miljard euro winst maakte! Dat wil zeggen 0,426 cent per aandeel waarvan ongeveer de helft in een periodiek systeem naar de aandeelhouder vloeit.

En of het beter gaat met Banco Santander…. Op 24 januari 2017 werd er beslist het dividend van 0,0445 euro op te trekken tot 0,0575 euro per aandeel Banco Santander. Op jaarbasis geeft dit een dividend van 0,23 euro of 4,34 % netto! Best kies je voor het keuzedividend en opteer je voor de nieuwe aandelen!

Auteur: Maartenverhoeve

Bespreek het Banco Santander op het forum >>>

 

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen beleggingsadvies en dient als informatief artikel.