Aandeel Alphabet onderuit, blijven problemen aanhouden?

Het aandeel Alphabet verloor de laatste weken een behoorlijk deel van de beurswaarde. Dit kwam kort nadat het aandeel eind april een nieuw all-time record bereikte op 1.296,20 dollar. De terugval is te wijten aan tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal. Deze liet de laagste omzetgroei in jaren zien en de winst daalde stevig in vergelijking met het eerste kwartaal een jaar geleden. De tegenslag lijkt voorlopig nog niet voorbij want hoewel Alphabet het niet duidelijk communiceerde zijn er nog meer problemen in de afgelopen weken. Wat die problemen zijn komt later in dit artikel aan bod.

Aandeel Alphabet onder druk

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, liet een sterke winstdaling zien en beleggers straften het aandeel al snel af. In het eerste kwartaal was de winst nog 6,6 miljard dollar terwijl dit een jaar eerder nog 9,4 miljard dollar was. Een enorme boete van de Europese Commissie speelde natuurlijk mee omdat deze 1,7 miljard dollar bedroeg. Die 1,7 miljard dollar is een deel van de 2,8 miljard dollar winstdaling. De omzet nam wel toe van 31 miljard dollar vorig jaar naar 36 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks de omzetstijging is er blijkbaar meer aan de hand maar tot frustratie van analisten werd er weinig ingegaan op vragen. Het aandeel Alphabet daalde na het bekendmaken van de cijfers met ongeveer 7 procent in de nabeurshandel.


Aandeel Alphabet onderuit, blijven problemen aanhouden?

Vanuit Alphabet werd gecommuniceerd dat de advertentie-inkomsten onder druk staan. Dit komt mede door een toename van concurrentie op hun thuismarkt in de VS. Deze concurrentie is waarschijnlijk vooral te herleiden naar Facebook en Amazon. Uit de resultaten bleek dat de prijs per klik op een advertentie gemiddeld daalde met maar liefst 19 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2018 daalde het aantal klikjes op advertenties met 9 procent. De groei uit advertentie-inkomsten stegen doorgaans rond de 20 procent op jaar-op-jaar basis nu bleef dat steken op 15 procent. Deze groei in omzet is het laagste in de afgelopen 3 jaar. Er is dus serieus iets aan de hand met de heilige graal van Google of beter gezegd het moederbedrijf Alphabet. Onderstaande grafiek laat het koersverloop van het aandeel Alphabet zien. Hierin is de recente top en de recordkoers van eind april nog te zien. Sindsdien is de koers al behoorlijk gedaald.

Technische analyse aandeel Alphabet
Technische analyse aandeel Alphabet

Technische analyse aandeel Alphabet

De grafiek laat de recente top maar ook die van de zomer van 2018 zien. Mogelijk was de laatste top de vorming van een dubbele top wat een bearish signaal is. Met de problemen die naar aller waarschijnlijkheid nog aanhouden of zelfs verergeren kan het mooiste van het aandeel Alphabet voorlopig geweest zijn. Op 1.116 dollar ligt er een horizontale lange termijn steun (dunne groene horizontale lijn) en wanneer deze niet kan standhouden lijkt de koers verder te kunnen dalen naar 985 dollar. Dit is ook een horizontale lange termijn steun die met de horizontale dikke groene lijn is aangegeven. Weerstanden zijn aangegeven met rode (stippel-)lijnen.

Aanhoudende problemen?

Waar het lijkt dat de concurrentie hevig toeneemt en dus Alphabet omzet en winst ziet afnemen speelt er nog meer. Het is opvallend genoeg nog niet onder de aandacht gebracht in de media of beursgerelateerde websites. Sinds eind april en begin mei hebben diverse onderdelen van het advertentienetwerk van Google problemen. Dit is onder meer te zien in de status update die Google deelt. Het betreft onder meer producten zoals Search Ads 360, Google Ad Manager, Google Ads en Google Adsense. Uit diverse bronnen blijkt dat publishers wereldwijd hinder ondervinden uit beperkte functionaliteit van de producten maar ook een daling van inkomsten uit deze producten. Wanneer een publisher Adsense advertenties op een website vertoond dan ontvangt Google hier ook een deel van de opbrengsten uit. Het kan dus bijna niet anders dat de problemen die publishers ondervinden terug te zien zijn in de volgende kwartaalcijfers van Alphabet. Inmiddels duren de problemen al een halve maand wat grofweg een zesde deel is van het tweede kwartaal van 2019.

Meer informatie op het Alphabet forum

Kopafbeelding: Shutterstock