5 aandelen die kunnen profiteren van succes Star Wars

Met de feestmaand op komst staat er in de bioscopen wereldwijd ook een blockbuster te wachten. Nadat in 1977 het eerste deel verscheen met de naam ‘A New Hope’ en in 2005 het vorige deel ‘Revenge of the Sith’ zijn Star Wars fans ongeduldig in afwachting van ‘The Force Awakens’. Walt Disney zal als nieuwe eigenaar van Star Wars er alles aan doen om de overname van Lucas Film in 2012 terug te gaan verdienen. Met Frozen had Walt Disney al een wereldhit van formaat te pakken, waar ook de merchandise gretig van werd gekocht. De laatste film in de Star Wars reeks bracht maar liefst $380.270.577 op in de bioscoop (bron: Wikipedia), daar zijn nog niet eens de verkopen bij gerekend van de films, games en andere merchandise.

Star Wars Walt Disney aandeel beurs
Overzicht van de kasomzet van de diverse Star Wars films

Aandelen die kunnen profiteren van succes van Star Wars

Aan de nieuwe Star Wars film zullen verschillende bedrijven gaan verdienen, waaronder een aantal bedrijven die ook beursgenoteerd zijn. Hieronder volgt een selectie van 5 beursgenoteerde bedrijven die kunnen profiteren van het succes van de nieuwe Star Wars film.

#1 Walt Disney

Natuurlijk is Walt Disney zelf het bedrijf dat de meeste inkomsten zal halen uit de nieuwe film en de merchandise, van Lego tot dvd’s en games en van horloges tot kostuums, zo gek als men het kan bedenken. Het zijn niet alleen inkomsten die Walt Disney heeft want de kosten voor de distributie en marketing voor de film worden geraamd op ongeveer $500.000.000. In vergelijking met de eerste Star Wars film een gigantisch bedrag want de eerste film kostte ‘slechts’ $11.000.000. De voorgaande films en bijbehorende producten leverden tot nu toe al rond de 27 miljard dollar op. Analisten verwachten dat de nieuwe film goed zal zijn voor een opbrengst van ruim 5 miljard dollar. Deze inkomsten gaan niet alleen naar Walt Disney, zo zijn bijvoorbeeld Electronic Arts en Hasbro ook licentiehouders.

Walt Disney zal ook met de themaparken inspelen op de komende Star Wars mania, zo komen er thema-weekenden, zullen animatieteams uitgedost worden in Star Wars outfits en mogelijk komen er zelfs nieuwe attracties gericht op Star Wars.


#2 Electronic Arts (EA)

In 2013 tekende gameproducent EA een exclusief contract met Walt Disney voor de duur van 10 jaar om Star Wars games te ontwikkelen en distribueren. Met de komst van een nieuwe Star Wars film zal EA vanzelfsprekend inspelen op de behoefte van gamers. Op korte termijn zal EA profiteren met de release van de Star Wars game ‘Battlefront’, dit is een populaire game die zich afspeelt in de verschillende werelden van het Star Wars universum. EA mikt op een verkoop van 10 miljoen exemplaren waarvan de verkoop eind november is gepland, net voordat de feestdagen beginnen.

#3 Mattel Inc.

Mattel staat vooral bekend om Barbie, Fisher-Price en Hot Wheels maar heeft met Walt Disney ook een contract gesloten voor het gebruik van beeltenissen en de naam Star Wars voor speelgoed auto’s en andere voertuigen. Mattel kan wel een impuls gebruiken aangezien de beurskoers net boven het laagste niveau in 4 jaar tijd noteert. Daarnaast kunnen beleggers die Mattel nu kopen rekenen op een dividendrendement van iets meer dan 6%.

#4 Hasbro

Hasbro kent u waarschijnlijk wel van speelgoed zoals de Transformers of van de Marvel actiehelden. In tegenstelling tot Mattel presteert het aandeel Hasbro op de beurs wel goed met dit jaar al goed voor een winst van ruim 35%. Inmiddels heeft Hasbro ook al 5 kwartalen op rij een omzetgroei laten zien. Ook Hasbro heeft een exclusief contract met Walt Disney om de naam en beeltenissen van Star Wars te mogen gebruiken. Dit contract betreft onder meer het mogen ontwikkelen en distribueren van elektronisch speelgoed, actie figuren en puzzels.

#5 Wal-Mart

In een eerdere analyse lichten wij al Wal-Mart uit (klik hier), is in de VS één van de grootste verkooppunten voor speelgoed, games en andere merchandise en dus ook artikelen van Star Wars. De prestaties op de beurs vallen wat tegen, met name door de toenemende concurrentie van onder meer zogenaamde dollar-winkels. De koers is dan ook op het laagste niveau in ruim 3 jaar gekomen en is sinds begin 2015 met ongeveer 30% gedaald. Voor Wal-Mart kunnen de kerstinkopen een deel van het jaar goed maken en wellicht helpt de komst van de nieuwe Star Wars film daarbij.

Bekijk de trailer van de nieuwe Star Wars film: