3 indicatoren die kunnen wijzen op een aankomende beurscrash

3 indicatoren die kunnen wijzen op een aankomende beurscrashBeleggen was nog nooit eerder zo populair. Tegelijkertijd moeten we stellen dat er ook nog maar zelden zoveel ongerustheid is geweest in de markt. Heel wat gerespecteerde beleggers hebben zich inmiddels dan ook uitgelaten over een aankomende beurscrash. Velen spreken nu zelfs al over de “moeder van alle crashes”. Gelukkig wordt de soep in de praktijk nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Dit gezegd hebbende zijn er toch (minstens) drie indicatoren die er sterk op wijzen dat we ons beter kunnen voorbereiden op een aankomende beurscrash. We zetten deze drie zeer belangrijke indicatoren in dit blogartikel alvast even voor u op een rijtje.

1.) De S&P 500 Shiller CAPE-ratio

In eerste instantie is er de zogenaamde ‘S&P 500 Shiller CAPE-ratio’. Deze ratio ontstond eigenlijk door het boek ‘Irrational Exuberance’ dat werd gepubliceerd door Yale-econoom Robert Shiller. Later zou hij, mede omwille van dit werk, ook de Nobelprijs winnen. De ratio heeft gezorgd voor een totstandkoming van een koers/winstverhouding voor de S&P 500-index. Deze neemt het gemiddelde van de voor inflatie gecorrigeerde winsten van de afgelopen tien jaar. Door deze werkwijze toe te passen was het mogelijk om de zogenaamde cyclische schommelingen te elimineren. Ondanks het feit dat deze indicator op moment van schrijven (met een waarde van 38) minder steil is dan het geval was in de periode voorafgaand aan de crash van het jaar 2000 staat ze op dit ogenblik wel op het hoogste punt van de voorbije twee decennia.

2.) De Buffett-indicator

Misschien wel de meest extreme waarde op dit moment zien we opgetekend worden door de zogenaamde Buffett-indicator. Hiermee wordt de verhouding aangegeven tussen de totale waarde waar de Amerikaanse aandelenmarkt over beschikt en het jaarlijks bruto binnenlands product in de Verenigde Staten. De Buffett-indicator staat erom bekend beleggers een prima referentiepunt te geven voor de actuele prijzen. Op het ogenblik dat de ratio de 200 procent nadert, zoals onder meer het geval was in het jaar 1999 en een deel van het jaar 2000, dan wordt er volgens ’s werelds bekendste en meest gerenommeerde belegger Warren Buffett met vuur gespeeld. Pittig detail, op moment van schrijven staat deze indicator op 233 procent.

3.) De put/callratio

Tot slot is er nog de zogenaamde put/callratio. Het betreft hier de ratio die verantwoordelijk is voor het meten van het wekelijkse volume aan putopties gedeeld door het volume aan callopties. Voor de putopties geldt dat deze worden gekocht door beleggers op het ogenblik dat zij een daling van de aandelenkoers verwachten. Voor de callopties geldt dan weer dat het contracten betreft die worden gekocht door de meest optimistische beleggers. In de praktijk is het evenwel zo dat kopers van opties globaal gezien worden gemerkt als slechte beleggers. Dit omdat volgens de CBOE maar liefst 90 procent van alle beleggers in opties geld verliest in plaats van verdient. Mede omwille van deze reden wordt de put/callratio in de praktijk al vele jaren aanzien als een tegendraadse factor.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: