Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen in aandelen en de psychologie van verliezers en winnaars
Beleggen in aandelen en de psychologie van verliezers en winnaars

Irrational exuberance irrationele uitbundigheid aandelen beurzen bubbel beleggen in aandelen

De bekende beurswijsheid “let your winners run and cut your losses quickly” is bijna iedere belegger bekend maar erin slagen is vaak moeilijk. Er zit een psychologie achter keuzes met beleggen in aandelen en die gaan vaak gepaard met emoties. Er is helaas een grote kans dat u niet slaagt in het laten doorlopen van de winnaars en het beperken van de verliezers. Dit is ook iets dat moet groeien met de jaren maar lange termijn belegger zijn of eerder korte termijn belegger of speculant zijn maakt ook een verschil.


Beleggen in aandelen en de psychologie van verliezers en winnaars

De reden waarom u geen verliezers kunt beperken en winnaars niet laat lopen

Het niet kunnen nakomen van “let your winners run and cut your losses quickly” zit vooral in psychologie. Ook moeite hebben met het niet kunnen nakomen van vuistregels maakt dit moeilijk. Wanneer iemand een bepaalde positie inneemt dan zit daar meestal een gedachte bij wat de risico-rendementsverhouding is. Vaak zijn die verhoudingen moeilijk te realiseren want een hoog risico gaat samen met een potentieel hoog rendement. Maar dat potentieel hoge rendement kan dus ook een mogelijk groot verlies worden. Reëlere verwachtingen hebben is in ieder geval een eerste stap maar dan komt het beheersen van omgaan met de winnaars en verliezers.

Tennis en beleggen in aandelen

Uit onderzoek blijkt dat in het amateurtennis de meeste punten worden behaald door fouten van de tegenstander en niet door de eigen vaardigheden. Dit blijkt uit analyses van tenniswedstrijden bij amateurs (waarschijnlijk bij profs een gelijke tred) en het idee erachter is ook van toepassing op het handelen in aandelen.

Beleggen voor beginners start vooral met het kennis maken met de beurs, de termen, valkuilen leren herkennen, etc. Het in detail alles goed willen doen is dan nog niet van groot belang. Het bijschaven komt met de jaren. De basis zit vooral in een aantal belangrijke vuistregels zoals:

  • Maak een beleggingsplan en probeer hier zo goed als mogelijk aan vast te houden.  Transacties die niet in uw plan passen zijn er niet voor niets.
  • Volg een passend risicobeheer. Een enkele transactie zou geen grote invloed moeten hebben op uw portefeuille.
  • Gebruik een stoploss en houd u eraan.

Dit laatste past natuurlijk prima binnen “let your winners run and cut your losses quickly”. Laat verliezen niet te hoog oplopen maar dit is moeilijk dus hanteer bij voorkeur een stoploss om emoties uit te schakelen.

Let your winners run and cut your losses quickly

Die stoploss is duidelijk als belangrijk onderdeel van beperken of voorkomen van (grote) verliezen. Natuurlijk gaat die vlieger niet op als stoplosses continue vlak onder de aankoopkoers worden gezet. Dat kan zelfs een kostelijke bezigheid worden. Daarbij is het moeilijk om een verlies te nemen. Zelfs zo moeilijk dat verliezen soms onnodig hoog oplopen. Het idee van het verlies definitief nemen bij een verkoop is juist maar kan ook behoeden voor veel erger.

Daarentegen nemen beleggers juist wel snel winst en zelfs bij aandelen die de jaren daarna nog veel hogere koersen bereikten. De koersevolutie van een aandeel kan ook veel aangeven voor de toekomst. Een aandeel dat bijvoorbeeld in 10 jaar tijd van 10 euro naar 1 euro ging deed dat niet zonder reden. Andersom gaat hetzelfde op, een aandeel dat van 1 euro naar 10 euro ging heeft ook zijn redenen gehad. Er zijn vele beleggers die aandelen als Amazon, Apple en Tesla ooit in portefeuille hadden maar nooit de huidige koersen voor mogelijk hielden.

Beleggen in aandelen en psychologie

Lang vasthouden aan verliesgevende transacties en te vroeg verkopen van winnaars resulteert in een scheefstaande risico-opbrengstverhouding en onrendabele handelsresultaten. Het vasthouden aan winnende transacties is psychologisch een uitdaging. Dit komt omdat uw niet-gerealiseerde winsten volledig kunnen verdampen en niet-gerealiseerde verliezen nog steeds in winsten kunnen veranderen. Het hopen dat een verlies alsnog goed komt verwerkt een mens makkelijker dan een winst mogelijk zien verdampen.

Dit gedrag zit diep geworteld in ons DNA. Daarom is het moeilijk om handelsverliezen niet te verminderen en winnende transacties niet door te laten lopen. Met name goede traders werken hier actief aan om zo hun risico-rendement verhouding te verbeteren. Een gestructureerde aanpak en het regelmatig beoordelen van uw handelsprestaties is daarom belangrijk en leerzaam.

Het zal niet makkelijk zijn maar het gebruik van stop-loss orders bij verliezende posities en van winstgevende transacties afblijven totdat er een gegronde reden is om te verkopen kan u veel rendement opleveren.

Meer over beleggen in aandelen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.