Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Investeren in een SPAC aandeel? Let goed op de risico’s!
Investeren in een SPAC aandeel? Let goed op de risico’s!

Belegger beleggen enthousiasme offensief beleggen beleggingsprofiel 10 voorspellingen voor 2021

We kunnen vaststellen dat steeds meer mensen gaan beleggen maar daarbij de risico’s moeilijk kunnen inschatten. Hierbij wordt er ook steeds vaker gekeken in de richting van niet-traditionele beleggingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan cryptovaluta maar ook investeren in een SPAC aandeel is eenvoudig te doen. Heel wat investeerders, ook beginners blijken tegenwoordig sterk geïnteresseerd te zijn in een belegging in één of meerdere SPAC’s. Op het eerste zicht lijkt dat ook aantrekkelijk te zijn, want men gaat er vanuit dat de waarde van zo’n SPAC aandeel nooit onder de 10 dollar kan duiken. Is dat echter in de praktijk wel echt zo en wat zijn dan de belangrijkste risico’s? Wij hebben ze in dit artikel alvast even voor u op een rijtje gezet.


Investeren in een SPAC aandeel? Let goed op de risico’s!

Kan een SPAC aandeel onder de 10 dollar duiken?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is zeker mogelijk dat de waarde van een SPAC aandeel onder de 10 dollar duikt. Dit is in de praktijk voornamelijk het gevolg van:

  • Een alternatieve prospectus
  • Opofferingskosten
  • Geen uitzicht op een merger (fusie) of overname
  • Aandeelhouders die niet akkoord gaan met een voorgestelde fusie of overname

Bovenstaande factoren zorgen er voor dat het in de praktijk steeds belangrijk is om grondig de prospectus door te nemen waar een SPAC over beschikt. Het betreft hier het document dat de voorwaarden vermeldt voor de uitgave van de aandelen in kwestie. De bodemprijs is dan ook in de praktijk lang niet altijd wat het op het eerste zicht lijkt. Het is dan ook zeker terecht om dit toe te schrijven aan één van de risico’s die zijn verbonden aan beleggen in een SPAC aandeel. Veel valt of staat bij een SPAC ook met de sector waarin het actief gaat zijn. Zo waren er een aantal die het afgelopen jaar erg gewild waren bij beleggers, denk aan bijvoorbeeld waterstof, technologie of elektrische voertuigen.

Onderstaand voorbeeld van Fisker, hopelijk toekomstig producent van elektrische voertuigen, laat de volatiliteit van een SPAC aandeel zien. Daarnaast ziet u ook dat een SPAC weldegelijk onder de 10 dollar grens kan duiken zoals bijvoorbeeld in oktober 2020 toen gestemd moest worden of de voorgenomen merger kon plaatsvinden. De typische aanloop van rond de 10 dollar schommelen en bij een aankondiging van een fusie of overname is ook te herkennen aan het koersverloop. Elke candle staat voor een week en u ziet dat de schommelingen sterk kunnen zijn.

SPAC aandeel Fisker (FSR) weekgrafiek
SPAC aandeel Fisker (FSR) weekgrafiek

Wat zijn de (overige) risico’s van beleggen in een SPAC?

Bovenstaande informatie heeft er u inmiddels op gewezen dat de waarde van een SPAC dus wel degelijk tot onder de psychologische grens van 10 dollar kan duiken. Dit is voor veel mensen ongetwijfeld een grote verrassing en kan dan ook alvast een eerste rode vlag zijn. Er is echter meer. Indien u gaat beleggen in een SPAC aandeel doet u er eveneens goed aan om rekening te houden met deze risico’s:

  • Er is sprake van een sterk toenemende concurrentie tussen de verschillende SPAC aandelen/bedrijven
  • SPAC’s zijn erg volatiel
  • U bent eigenlijk volledig overgeleverd aan het management achter de SPAC
  • Doorgaans verdampt tot één derde van het vermogen van een SPAC voordat ze kan fuseren

Met bovenstaande bedoelen we absoluut niet dat investeren in een SPAC aandeel niet potentieel interessant kan zijn. Er zijn zeer zeker SPAC’s die uiteindelijk een mooi rendement zullen opleveren voor hun investeerders. Het is echter wel van belang om u bewust te zijn van de toch niet bovengemiddelde risico’s waar u bij dit type van beleggingsproduct mee kunt worden geconfronteerd.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.