Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com DAX 30 index nabij record, hoe kunt u met een ETF/tracker erin beleggen?
DAX 30 index nabij record, hoe kunt u met een ETF/tracker erin beleggen?

DAX index 30 aandelen forum tracker koers

De DAX 30 index bestaat uit de 30 grootste beursgenoteerde beursgenoteerde bedrijven uit Duitsland. Er kunnen echter sinds 2006 ook niet-Duitse bedrijven opgenomen mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen zoals de hoofdactiviteit in Duitsland hebben. DAX is de afkorting van Deutsche Aktienindex en het is de belangrijkste performance-index van de Frankfurter Wertpapierbörse. De oorsprong van de DAX 30 index ligt in 1988 toen op 1 juli de index werd ingevoerd door de Frankfurter Wertpapierbörse, de Arbeitsgemeinschaft der Deutschen Wertpapierbörsen en de Börsen-Zeitung ingevoerd.


DAX 30 index nabij record, hoe kunt u met een ETF/tracker erin beleggen?

DAX 30 index +88% in 1 jaar

De DAX 30 index bereikte recent een nieuwe hoogste stand ooit. Dit nadat de belangrijkste index van Europa vorig jaar tijdens de uitbraak van het coronavirus nog een dip had tot net onder 8.256 werd inmiddels al bijna 15.502 punten bereikt. Een rendement vanaf de dip van maar liefst bijna 88 procent. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de AEX en BEL20 is de DAX 30 index een performance-index. Waarbij de AEX en BEL20 uitgekeerd dividend uit de indexen verliezen is het bij de DAX juist herinvesteren van dividend. Hierbij werkt op termijn ook het rente op rente effect. Het is ook geen wonder dat de 30 aandelen die opgenomen zijn in de index ook het grootste deel van de marktwaarde van de Duitse beurs vertegenwoordigen, dit bedraagt ongeveer 75 procent. Kijken we naar het handelsvolume dan is zelfs 85 procent van het dagelijkse volume afkomstig van de DAX aandelen.

Technische analyse DAX 30 index

In de onderstaande grafiek is het dieptepunt ten tijde van de coronacrisis te zien maar ook het enorme herstel dat uiteindelijk zorgde voor een nieuw record. Recent ketste de koers af op de diagonale lange termijn steun zoals de rode diagonale lijn aangeeft. Eigenlijk was de overspannen RSI indicator al een signaal met een periode boven de 70 punten, oftewel overkocht.

De groene lijnen, zowel horizontaal als diagonaal, geven de steunen aan. De hoogste horizontale steun op 13.789 punten kwam tot stand uit de top van voor corona. Begin 2021 werd dit niveau getest en met succes doorbroken. De koers van de DAX 30 index kan nu even op adem komen wat ook gezond is in een stijgende trend die nu al enige tijd bezig is.

Technische analyse koers DAX 30 index
Technische analyse koers DAX 30 index

Aandelen DAX 30, de samenstelling

De samenstelling van de DAX is erg divers en bestaat ook uit veel grote namen. Van Adidas tot BMW en van Daimler tot Siemens, de meeste namen zullen u ongetwijfeld bekend voorkomen. In het onderstaande overzicht ziet u welke 30 bedrijven/aandelen zijn opgenomen in de DAX.

Adidas AG Sportartikelen
Allianz SE Verzekeringen
BASF SE Chemie
Bayer AG Chemie/Farmacie
Beiersdorf AG Gezondheidszorg
BMW AG (St) Voertuigen
Continental AG Autobanden
Covestro Chemie
Daimler AG Voertuigen
Delivery Hero Bezorgdienst
Deutsche Bank AG Bank
Deutsche Börse AG Financiën
Deutsche Post AG Logistiek
Deutsche Telekom AG Telecommunicatie
Deutsche Wohnen SE Onroerend Goed
E.ON AG Energie
Fresenius Medical Care AG & Co KGaA (St) Gezondheidszorg
Fresenius SE (Vz) Gezondheidszorg
HeidelbergCement AG Bouw
Henkel KGaA Vz. Chemie
Infineon Technologies AG Elektronica
Linde AG Chemie/Machines
Merck KGaA Pharmacie
Münchener Re AG Verzekeringen
MTU Aero Engines AG Vliegtuigmotoren
RWE ST Energie
SAP AG Software
Siemens AG Industrie
Volkswagen AG (Vz) Voertuigen
Vonovia SE Vastgoed

Beleggen in de DAX

De DAX 30 index is populair om in te beleggen, niet alleen vanwege de specifieke afzonderlijke aandelen maar ook vanwege de index zelf. Het indexbeleggen neemt in populariteit toe omdat het zorgt voor spreiding en daardoor neemt het risico ook af. Dit is simpel te verklaren want u als belegger loopt meer risico door te beleggen in een handvol aandelen uit de DAX dan wanneer u in één keer in alle 30 aandelen kan beleggen. Dit gaat tegenwoordig eenvoudig met in dit geval een DAX index tracker of ETF. Het is zelfs mogelijk om kosteloos te beleggen in een DAX ETF aangezien er eentje is opgenomen in de kernselectie van DEGIRO. Deze kunnen kosteloos onder bepaalde voorwaarden worden gekocht en verkocht. De DAX ETF is de LYXOR ETF DAX (ISIN: LU0252633754) en wilt u in de 30 grootste technologiebedrijven beleggen die een notering hebben op de Duitse beurs dan kunt u kiezen voor de iShares TecDAX UCITS ETF (ISIN: DE0005933972). Ook deze is kosteloos te kopen en verkopen vanwege opname in DEGIRO ETF kernselectie.

Lees meer over de specifieke aandelen op het DAX 30 forum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.