Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen voor beginners en gevorderden: kijk naar de toekomst
Beleggen voor beginners en gevorderden: kijk naar de toekomst

beleggen voor beginners en gevorderden

Waarom beleggen u “verplicht” om vooruit te kijken en dat de boodschap voor beleggen voor beginners en gevorderden hetzelfde is proberen wij in dit artikel duidelijk te maken. Steeds meer mensen kijken in de richting van beleggen om hun vermogen een duwtje in de rug te kunnen geven. In een tijd waarin de spaarrente een absoluut dieptepunt heeft bereikt is dat helemaal geen overbodige luxe, in tegendeel. Door te beleggen is het mogelijk om op verschillende manieren een bepaalde financiële meerwaarde te creëren. Hoe dat nu precies in de praktijk kan gebeuren en waarom beleggen u verplicht om vooruit te kijken ontdekt u in dit artikel.


Beleggen voor beginners en gevorderden: kijk naar de toekomst

Een financiële meerwaarde creëren door te beleggen, hoe werkt dat?

We maken in de praktijk een onderscheid tussen twee verschillende manieren om geld te verdienen door te beleggen. Veel mensen schrikken hiervan en denken dat alleen een stijging van de koers een financiële meerwaarde kan opleveren. Dat is dus niet correct. De twee verschillende vormen van geld verdienen die bestaan bij beleggen in aandelen zijn dan ook de volgende:

  1. Het (positieve) koersverschil waar sprake van kan zijn;
  2. Periodieke inkomsten onder de vorm van dividend of een obligatiecoupon;

Binnen een gebalanceerde beleggingsportefeuille is het altijd een vereiste om de kerk in het midden te houden en op die manier als het ware van twee walletjes te eten. Enerzijds kunt u er daarom voor kiezen om te investeren in waarde aandelen terwijl u anderzijds gaat beleggen in groeiaandelen. Waarde aandelen keren vaak een (goed) dividend uit en groeiaandelen moeten het vooral hebben van de koerswinst. De combinatie van beide soorten aandelen kan op termijn het meest gunstige effect met zich meebrengen. Natuurlijk zullen de doorgewinterde beleggers ook andere beleggingsinstrumenten hebben zoals obligaties of alternatieve beleggingen zoals vastgoed. Echter in de basis verdienen beleggers aan enerzijds dividend en anderzijds aan koerswinst.

Beleggen voor beginners en gevorderden: kijk vooruit!

De hoofdregel waar u rekening mee dient te houden bij beleggen is eigenlijk zeer duidelijk, namelijk “buy low, sell high”. In de basis kan er dan ook worden gesteld dat het principe achter beleggen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Uiteraard gebeurt er heel wat tussen beide handelingen die moeten worden uitgevoerd en daar wringt nu precies het schoentje. Heel wat beleggers met weinig ervaring stappen uit een belegging omdat ze de koers op een zeker moment een duik zien nemen. Dat is natuurlijk de slechtste keuze die u kunt maken, want op die manier is verlies gegarandeerd. Een andere leercurve met beleggen voor beginners is dat ze hun winnaars snel verkopen en hun verliezers lang houden. Statistisch gezien blijven veel winnaars ook voor langere tijd goed presteren en verliezers blijven juist voor langere tijd slecht presteren. Denk ook aan onderstaande beurswijsheid.

Let your winners run and cut your losses.

Laat de tijd in uw voordeel werken

Voordat u in gaat stappen in een bepaalde belegging is het altijd een must om vooruit te kijken in de tijd. Hou dus niet alleen rekening met de situatie van het goed waarin u wenst te investeren tegenwoordig, maar kijk vooruit. ’s Werelds beste beleggers zijn lange-termijn-beleggers en houden bepaalde aandelen dus niet alleen maar voor enkele weken of maanden. Het is niet voor niks dat bij beleggen voor beginners vaak wordt gewezen op iets dat zich de afgelopen jaren of decennia al heeft bewezen. Denk dan aan specifieke aandelen zoals onder meer Microsoft, Google maar ook Coca Cola. U kunt natuurlijk ook in een index beleggen met een ETF. Historisch gezien stijgen vrijwel alle (westerse) indexen en hierin beleggen en de tijd zijn werk laten doen werpt dan ook vrijwel altijd zijn vruchten af. Natuurlijk zijn er ook correcties of crashes geweest maar tot op heden zijn indexen daar altijd weer bovenop gekomen. Zeker wanneer u nog de nodige jaren denkt te kunnen beleggen en het geld niet op korte termijn nodig hebt kunt u uw lange termijn visie vasthouden.

Lees meer op het beleggen forum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.