Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Bpost aandeel onder druk en ziet de concurrentie toenemen
Bpost aandeel onder druk en ziet de concurrentie toenemen

bpost aandeel beurs beleggen

Het voorbije jaar was behoorlijk somber voor het Belgische postbedrijf Bpost. De bedrijfswinst klokte af op een bedrag van 281 miljoen euro. Dit betekent een daling van 11 procent. Hiermee bleven de resultaten ver onder de verwachtingen van de analisten. Het gevolg liet zich raden. Beleggers straften het Bpost aandeel af op de teleurstellende resultaten en daarnaast werd ook CEO Van Avermaet aan de kant gezet. Als overmaat van ramp ziet Bpost ook een belangrijke concurrent de Belgische markt betreden in het nieuwe jaar 2021.


Bpost aandeel onder druk en ziet de concurrentie toenemen

Brievenpost en Bpost aandeel nemen duikvlucht

In eerste instantie werd Bpost in het coronajaar 2020 geconfronteerd met een ongekende daling van de brievenpost. De onderliggende volumedaling waarvan sprake was bedroeg dan ook een slordige 12 procent. Dat is echt aanzienlijk meer in vergelijking met de voorbije jaren. In het bijzonder tussen de maanden maart en mei werden er veel minder brieven verzonden. Het ging in deze periode om een daling van zo’n slordige 20 procent. In het bijzonder vielen de reclamefolders weg vanwege de coronapandemie.

Bovenstaande zorgde er voor dat de brieventak, toch reeds vele jaren de belangrijke winstmotor van het bedrijf, een derde minder winst opleverde over het volledige jaar. Ook het nieuwe distributiemodel dat door Bpost in het leven werd geroepen zou vooralsnog geen zoden aan de dijk brengen. Dit nieuwe distributiemodel zou dan ook pas in het komende jaar daadwerkelijk een besparing gaan opleveren.

Extra concurrentie door introductie Colis Privé op de markt

Dat de hoeveelheid aan brievenpost als gevolg van de coronacrisis een terugval zou kennen was te verwachten. Echter hadden beleggers de hoop uitgesproken dat de pakjesafdeling van het bedrijf het verlies aan brievenpost ruimschoots zou weten te compenseren.

Bpost leverde in het voorbije jaar inderdaad fors meer pakjes, maar kreeg te maken met een zeer teleurstellend vierde kwartaal. Dat terwijl concurrenten als PostNL net ijzersterke resultaten wisten neer te zetten. In het bijzonder de verwerkingskosten zorgden er voor dat de bedrijfswinst tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar daalde met 13 procent.

Tot slot zijn beleggers ook sceptisch over de (nabije) toekomst. Het belang van de pakjesdivisie van Bpost is sterk toegenomen, maar een nieuwe concurrentie maakt haar intrede op de markt. Later dit jaar gaat namelijk ook Colis Privé zich mengen op de Belgische markt. De kans is op z’n minst dat Bpost ook daardoor een stuk aan marktaandeel zal moeten inleveren.

Enorme afboeking op Bpost Bank

Niet alleen de afdeling postverwerking van Bpost bleek een zorgenkind te zijn in het jaar 2020. Zo was er ook sprake van een enorme afboeking op Bpost Bank voor een bedrag van 141,6 miljoen euro. Het postbedrijf had er voor gekozen om zich aan het einde van het jaar 2020 te laten uitkopen door BNP Paribas Fortis. Ze moest echter uiteindelijk vaststellen dat de bank ongeveer 50 procent minder waard was dan gedacht. De vraag stelt zich nu vooral of een dergelijke afboeking ook nodig zal zijn voor Radial, het Amerikaanse e-commercebedrijf dat werd overgenomen door Bpost in 2017. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, de toekomst voor Bpost en het Bpost aandeel ziet er dus alles behalve rooskleurig uit.

Bpost aandeel in trek bij analisten

Hoewel beleggers niet warm lijken te lopen voor het Bpost aandeel zijn de analisten overwegend positief.

U kunt alleen verder lezen wanneer u een premiumaccount heeft.

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.