Stille periode bij beleggen op de beurs, wat is dit precies?

Wanneer u zich gaat verdiepen in beleggen is de kans groot dat u op een zeker ogenblik hoort praten over een ‘stille periode’. Naar een dergelijke periode wordt er binnen de financiële wereld verwezen wanneer er vanuit een bedrijf niks openbaar gemaakt mag worden. Er zijn binnen de financiële wereld ook verschillende alternatieve benamingen die hiervoor worden gebruikt. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld de afkoelperiode. Deze verwijst eigenlijk naar de periode waarbinnen het bedrijf in principe geen enkele informatie naar buiten mag komen die de koers van een aandeel kan beïnvloeden. Let op, verwar de stille periode niet met een gesloten periode.


Stille periode bij beleggen op de beurs, wat is dit precies?

Wat mag er en wat mag er niet tijdens de stille periode?

De stille periode is in principe bedoeld om degene die belang hebben in een bedrijf gelijke kansen te geven. Dit zijn dus niet alleen management en directie maar net zo goed personeel alsmede aandeelhouders. Het is dus niet toegestaan zomaar informatie aan het publiek mee te delen. Aandeelhouders weten hierdoor dat er normaal gesproken even geen nieuws naar buiten zal komen in aanloop naar bijvoorbeeld kwartaalcijfers of jaarcijfers. Met name de momenten voordat kwartaalcijfers of jaarcijfers worden gedeeld zijn stille periodes. Dit is ook een reden waarom bijvoorbeeld management of directie geen uitspraken doet wanneer er bijvoorbeeld een emissie aan zit te komen of wanneer dus cijfers in aantocht zijn.

Stille periode ter voorkoming van prijsmanipulatie

De belangrijkste reden waarom er binnen de financiële wereld een stille periode wordt gehanteerd heeft betrekking tot het voorkomen van prijsmanipulatie. Moderne financiële professionals weten hoe eenvoudig het kan zijn om een bepaald aandeel ofwel de hoogte in te laten schieten ofwel te laten kelderen wanneer bepaald nieuws in ‘verkeerde handen’ komt. De stille periode is dus ook ter voorkoming van voorkennis waar iemand een financieel voordeel uit kan halen. Zelfs bepaalde geruchten die worden verspreid over een onderneming kunnen voldoende zijn om de koers van het aandeel een aanzienlijke stijging of tik toe te brengen.

Ingesteld door de SEC gecombineerd met een aantal regels

Met het oog op het inperken van de volatiliteit die betrekking heeft tot prijsverwarring en / of manipulatie heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC ooit besloten om de stille periode in te voeren. Bovendien werd er eveneens voor gekozen om een soort van gemeenschappelijke regels in te stellen voor een IPO. Met name een zogenaamde lock-in periode dient er voor te zorgen dat aandeelhouders, zoals de oprichters/eigenaren, hun aandelen niet massaal kunnen dumpen voordat het proces dat wordt uitgevoerd voordat de IPO volledig is afgerond. Door het toepassen van een dergelijke regulering met betrekking tot de IPO is het mogelijk om een succesvol aandelenaanbod aan te moedigen. Kortom dit is vooral ter bescherming van de ‘kleine man’ zoals particuliere beleggers.

Gesloten periode

Zoals eerder aangegeven moet de stille periode niet worden verward met de gesloten periode. De gesloten periode is het moment tussen het afsluiten van de jaarrekening (of van het afronden van kwartaalcijfers) tot het moment dat dit publiekelijk wordt gemaakt. Tijdens deze periode mogen mensen die van de cijfers op de hoogte zijn hier niet over communiceren. Tevens mogen deze insiders niet handelen in het aandeel, dit is ook ter voorkoming van het gebruiken van voorkennis.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN