Timing met beleggen in combinatie met irrationele gebeurtenissen

De timing met beleggen is een moeilijk onderdeel en er zijn tal van beleggers die daar niet in geloven. Met beleggen voor de lange termijn maken de momenten van kopen en verkopen wat minder uit. Hoe korter de beleggingshorizon of zelfs het daytraden des te moeilijker de timing is. Natuurlijk zijn er hulpmiddelen zoals het gebruik van technische analyse. Dit werkt in veel gevallen goed maar geeft niet een 100 procent zekerheid op succes. Voor het deel dat verkeerd gaat zal een bedreven handelaar ook snel verliesnemen met bijvoorbeeld een stoploss. Daarnaast speelt nog een bekende beurswijsheid mee: “The market can stay irrational longer than you can stay solvent.”


Timing met beleggen in combinatie met irrationele gebeurtenissen

Keynes en de timing met beleggen

De beurswijsheid komt van de Brtise econoom John Maynard Keynes. Hij werd vooral bekend door het in 1936 verschenen boek The General Theory of Employment, Interest and Money. Vanuit deze basis werd ook de keynesiaanse economie naar hem vernoemd. Keynes werd geboren in 1883 en overleed in 1946. Toch blijft zijn uitspraak “the market can stay irrational longer than you can stay solvent” tijdloos.

In een artikel uit 2007 in BusinessWeek werd de quote duidelijker gemaakt:

The trickiest part of putting your money into a bearish bet is the timing. You can be right that a market or sector is overvalued but wrong on the timing. That’s essentially what economist John Maynard Keynes meant when he said, “The market can stay irrational longer than you can stay solvent.”

Laten wij deze quote letterlijk vertalen naar het Nederlands:

Het lastigste deel van het inzetten van uw geld in een bearish weddenschap is de timing. U kunt gelijk hebben dat een markt of sector overgewaardeerd is, maar de timing kan verkeerd zijn. Dat is in wezen wat econoom John Maynard Keynes bedoelde toen hij zei: ‘De markt kan langer irrationeel blijven dan jij kunt blijven volhouden.

Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen uit het verleden of uit de huidige tijd. Tal van economen zijn of waren sceptisch over de prijs van bitcoin. Daar kan men dan proberen op in te spelen door er short op te gaan, dat wil zeggen investeren in de hoop dat de waarde van de onderliggende waarde daalt en daarmee de shortpositie meer waard zal worden. Een ander actueel voorbeeld is de koers van het aandeel Tesla (zie onderstaande grafiek). Het moment kiezen om short te gaan is zó moeilijk als iets lang irrationeel blijft stijgen (los van de discussie of het aandeel Tesla te duur is/was of niet. De timing met beleggen kan cruciaal zijn en met het kunnen volhouden bedoelen wij dat wanneer een short werd gekocht op een bepaald niveau dat de onderliggende waarde kan blijven doorstijgen. Stijgt het zoveel door dan moeten shorters regelmatig verlies nemen omdat de opstapelende verliezen anders niet te overzien zijn.

Aandeel Tesla, timing met beleggen is moeilijk
Aandeel Tesla, timing met beleggen is moeilijk

Conclusie en advies

De conclusie is dat timing met beleggen moeilijk kan zijn en dat een bepaalde prijs of stijging heel lang kan aanhouden tegen uw verwachtingen in. Dit is vooral het geval als iets overdreven duur lijkt te zijn, zeg maar gerust wanneer iets de kenmerken van een bubbel heeft. De mogelijke top inschatten is dan de timing met beleggen in het geval van inspelen op een daling. Wilt u dan toch short gaan beperk de risico’s. In het geval van een turbo short zou u ervoor kunnen kiezen om het stoplossniveau ruim van de huidige koers te hebben. Immers u geloofde al in een sterke overwaardering van de onderliggende waarde. Wees daarom dan niet hebberig en ga voor een bepaalde zekerheid waarmee de kans dat uw stoploss geraakt wordt heel klein is. Door de jaren heen kunt u misschien ook de conclusie trekken dat de timing met beleggen bij bubbels misschien onmogelijk is en laat het dan aan u voorbij gaan.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN