Amerikaanse beurzen binnen een stijgende driehoek maar voor hoe lang?

technische analyse software

De drie bekende Amerikaanse beurzen, of beter gezegd indexen, zijn natuurlijk de S&P500, de Nasdaq en Dow Jones. In deze volgorde kunnen ze ook worden gezien als goede graadmeter voor de Amerikaanse beurs in zijn geheel. De Dow Jones is beperkt tot slechts 30 aandelen dus niet een goede afspiegeling voor de Amerikaanse beurs. De Nasdaq bevat met name technologie- en in mindere mate ook biotech- en pharmabedrijven en tot slot is de S&P500 het meest divers en geeft dus ook de beste afspiegeling. Opvallende overeenkomst tussen nog twee van de drie Amerikaanse beurzen is dat ze nog binnen een stijgende driehoek zitten. De derde kwam hier al buiten maar wat wil dit zeggen?


Amerikaanse beurzen binnen een stijgende driehoek maar voor hoe lang?

Stijgende driehoeken en technische analyse

Een driehoek is een patroon waarbij een steun en weerstand in de technische analyse dicht en dichter bij elkaar komen. Uiteindelijk kruisen de lijnen elkaar en dit patroon vormt een driehoek. Deze patronen zijn vaak een voorbode van een uitbraak. Bij een stijgende driehoek is de kans groot dat er een opwaartse uitbraak volgt en bij een dalende driehoek is de kans groot dat er een neerwaartse uitbraak volgt. Deze uitbraken kunnen een versnelling van de trend geven of juist een trend doen keren.

De Amerikaanse beurzen in een driehoek

Als eerste lichten wij de Dow Jones uit, deze staat nu tegen de bovenzijde van de driehoek dus tegen de weerstand aan. Er is nog een beetje ruimte totdat de steun- en weerstandlijn elkaar kruisen.

Technische analyse Dow Jones weekgrafiek 29 maart 2021
Technische analyse Dow Jones weekgrafiek 29 maart 2021

Bij de S&P500 is het al wat krapper, hierbij komt het moment snel dichtbij dat de lijnen elkaar kruisen. Een moment om eventueel rekening mee te houden.

Technische analyse SP500 weekgrafiek 29 maart 2021
Technische analyse SP500 weekgrafiek 29 maart 2021

Kijken we naar de Nasdaq dan is te zien dat hier de trend vooralsnog is gestopt en mogelijk verzwakt wat kan resulteren in een correctie. Er was feitelijk gezien al recent een correctie geweest aangezien van de recente top al kortstondig ruim 10 procent van de koers ging.

Technische analyse Nasdaq weekgrafiek 29 maart 2021
Technische analyse Nasdaq weekgrafiek 29 maart 2021

Bovenstaande driehoeken hebben een relatie met elkaar maar hoeven niet perse op hetzelfde moment en in dezelfde richting uit te pakken. De Nasdaq is vooral een index met technologie-aandelen en kan dan ook afwijken ten opzichte van de andere Amerikaanse beurzen. Op korte termijn zullen wij weten welke richting de Amerikaanse beurzen gaan kiezen maar bij de Nasdaq was al te zien dat een beweging buiten de driehoek snel en krachtig kan zijn.

Meer over aandelen en beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.