Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com SPAC aandelen bubbel ten einde en SEC gaat onderzoek doen


Uw advertentie hier?


SPAC aandelen bubbel ten einde en SEC gaat onderzoek doen

SPAC aandelen reverse stock split aandelensplitsing beurs

De Amerikaanse toezichthouder SEC opent een onderzoek naar de gekte op Wall Street omtrent blanco cheque aandelen, ook wel SPAC aandelen genoemd. Reden is niet alleen de omvangrijke risico’s die investeerders lopen maar ook de grote sommen geld die hiermee gemoeid gaan en bovenal het omzeilen van de normale weg van een beursgang. Bij een normale beursgang moeten bedrijven voldoende (financiële) informatie verstrekken zodat investeerders de risico’s kunnen inschatten. Deze informatie komt in een prospectus maar die ontbreekt dus bij SPAC aandelen. Een SPAC is een lege vennootschap die via een notering geld inzamelt om hiermee een bedrijf over te nemen en daarmee ook de traditionele beursgang kunnen omzeilen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


Gekte rondom SPAC aandelen

De SEC heeft al eerder aangegeven de wildgroei aan SPAC aandelen in de gaten te houden. Het doel van de SEC lijkt nu vooral meer grip te krijgen op deze manier van een beursgang en tevens de banken controleren die dit mogelijk maken. Banken zijn vooralsnog gevraagd om vrijblijvend informatie te verstrekken, dit kan mogelijk uitmonden in een officieel onderzoek als er geen medewerking is.

SPAC aandelen kunnen gerust een goudkoorts worden genoemd die ongeëvenaard is als we terugblikken naar de laatste jaren op Wall Street. Onderstaand overzicht laat zien dat er een ware explosie is geweest in kapitaal dat is opgehaald door middel van de ‘SPAC constructie’. Hoewel 2021 nog niet eens een kwartaal onderweg is overtreft het in de VS met 96 miljard dollar al de 83 miljard dollar van 2020.

SPAC gekte lijkt over zijn hoogtepunt

De hausse werd gedeeltelijk aangewakkerd door uitzonderlijke monetaire omstandigheden, aangezien centrale banken geld hebben gepompt in de door pandemieën getroffen economieën en rentes historisch laag staan. Dit terwijl de ‘SPAC-structuur’ startups een gemakkelijkere weg biedt om met minder regelgevend toezicht dan de traditionele IPO-route naar de beurs te kunnen gaan. Toch lijkt de SPAC aandelen bubbel over zijn top te raken. De onderstaande grafiek laat het verloop van de Defiance Next Gen SPAC Derived ETF zien welke een portfolio heeft opgebouwd uit SPAC aandelen.

SPAC aandelen bubbel over zijn top
SPAC aandelen bubbel over zijn top?

Nu is het te hopen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen met deze nieuwe records aan instroom van kapitaal via ‘SPAC constructies’. Bij de vorige top van 2007 en 2008 volgde de financiële crisis, hopelijk is dit niet weer een voorbode.

SPAC aandelen bubbel ten einde en SEC gaat onderzoek doen
SPAC aandelen bubbel

Lees meer over SPAC aandelen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.