Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Scalpen (scalping), beleggingsstrategie om snel winst te kunnen maken


Uw advertentie hier?


Scalpen (scalping), beleggingsstrategie om snel winst te kunnen maken

momentum aandelen logaritmische schaal Statistieken Beursig scalpen

Een veelgebruikte beleggingsstrategie is scalpen. Deze strategie is vrijwel alleen gebruikt door daytraders want het is een methode waarbij men snel winst neemt bij kleine koersschommelingen. Met een doordachte strategie zijn er daytraders die kunnen leven van deze manier van handelen. Het scalpen leert u niet zomaar want er gaat vaak een leercurve aan vooraf waarbij de strategie verfijnd moet worden en waarbij ook risico’s en het oplopen van verliezen beperkt moeten worden.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


Wat is scalpen?

Met deze handelsstrategie moeten kleine koersschommelingen leiden tot winst. Het zijn doorgaans veel beperkte transacties maar die door hun totale omvang al tot mooie winsten kunnen leiden. De reden dat transacties vaak in hoogte van investering beperkt worden is om risico’s te beperken. Als een beperkte investering een verkeerde afloop heeft dan is de impact op de portefeuille beperkt. Het is namelijk niet de bedoeling grote risico’s te nemen.

De visie achter het scalpen is slimmer dan menig sceptici denkt. Het snel winst nemen op beperkte investeringen klinkt misschien onwaarschijnlijk maar dit is natuurlijk niet zo. Doorgewinterde scalpers gaan vooral voor kleine zekere winsten dan voor vrijwel onzekere grote winsten. Kleine bewegingen komen vrijwel continue voor, grote bewegingen zijn eerder zeldzaam te noemen. Door in te spelen op de kleine bewegingen doen zich ook veel kansen voor. De timing is dan wel belangrijk maar zelfs net mis zitten kan al voldoende zijn om de kleine beoogde winst te kunnen halen.

De blootstelling aan risico’s is beperkt, de tijd dat men een positie aanhoudt is kort dus de kans op een slechte uitkomst is klein. Een goede scalper zal ook tijdig verlies nemen wanneer hij of zij inziet dat de positie anders uitpakt dan verwacht. Zo kan men voorkomen dat één slechte investering een handvol goede teniet zullen doen.

De sleutel zijn strategie en kosten

De sleutel tot succes is zoals altijd de te nemen strategie. Waarbij een lange termijn belegger juist de tijd in zijn voordeel laat spelen zal iemand met het scalpen juist gebruik maken van de vele koersschommelingen per dag. Die schommelingen kunnen al vaak enkele tienden van een procent zijn of een paar tienden van een punt als het om een index gaat. Met derivaten worden die schommelingen uitvergroot en kunnen de winsten snel toenemen. Enkele voorbeelden van derivaten zijn futures, opties en turbo’s.

Het moment van het kopen en verkopen, ook wel timing genoemd, is natuurlijk ook van groot belang. Vrijwel alle succesvolle scalpers gebruiken technische analyse om het moment van kopen en verkopen te bepalen. Technische analyse omvat talloze indicatoren die gebruikt kunnen worden. Ook dit is een onderdeel van de strategie die men gaat ontwikkelen. Welke indicator werkt goed, bij welke indicator heeft u een goed gevoel of welke weet u makkelijk te vertalen naar een koop- of verkoopmoment?

Veel gebruikte indicatoren zijn:

  • RSI indicator, om keerpunten in te schatten, mits juist afgesteld
  • Stochastische oscillator

  • Voortschrijdende gemiddelden

  • Steun- en weerstandslijnen

Scalpen: tijd, discipline en kosten

Waarbij een lange termijn belegger zich niet druk hoeft te maken om de dagelijkse schommelingen van de beurs is het juist het verdienmodel van de scalper. Een groot nadeel van het scalpen is dat het veel tijd vergt, omdat veel kleine bewegingen tot een mooie winst moeten leiden moeten er ook veel aankopen en verkopen worden gedaan. Daarnaast moet men over een ijzeren discipline beschikken. Vasthouden aan de strategie en de strategie succesvol maken zijn belangrijk. Tot slot zijn de transactiekosten ook van groot belang. Iemand die veel transacties verricht moet alert zijn op de kosten. Het verschil in transactiekosten tussen brokers kan heel groot zijn, soms wel meerdere euro’s per transactie. Verricht een daytrader meerdere transacties per dag dan kan de besparing op de transactiekosten al tientallen euro’s per dag of week zijn.

Een broker met zeer scherpe of soms geen transactiekosten is DEGIRO. Aangezien men vooral met derivaten aan scalpen en daytrading doet volgt hieronder een overzicht met kosten voor verschillende derivaten:

Turbo’s

  • DEGIRO hefboomproducten kernselectie: gratis
  • Euronext Access Paris €2,00 + 0,038%
  • CATS €2,00 + 0,019%

Opties

  • Euronext LIFFE Indices (Nederland, België, Frankrijk, Portugal) €0,95 per contract
  • Euronext LIFFE Aandelen (Nederland, België, Frankrijk, Portugal) €0,85 per contract
  • CME, CBOE, CBOT, COMEX, NYMEX $ 0,50 per contract

Meer informatie of een rekening openen bij DEGIRO

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.