Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Galapagos, hoe 2020 voor het biotechbedrijf een gitzwart jaar werd (+ poll)


Uw advertentie hier?


Galapagos, hoe 2020 voor het biotechbedrijf een gitzwart jaar werd (+ poll)

aandeel Galapagos logo

Het jaar 2020 was voor Galapagos een belangrijk jaar dat helaas niet goed is afgelopen. Over het volledige jaar 2020 gezien verloor het biotechbedrijf zomaar even een slordige 57,5 procent van haar waarde. De belangrijkste reden daarvoor is het reumamedicijn Jyseleca. Deze wordt vooralsnog niet toegestaan voor de Amerikaanse markt. Grote domper voor het bedrijf dat in 2019 haar geluk nog niet op kon. Dat jaar kenmerkte zich immers door een combinatie van sterke studieresultaten en een miljardendeal met Gilead. Toen was er nog sprake van een verdubbeling van de aandelenkoers van Galapagos, maar die tijden lijken nu wel echt bijzonder ver achter ons te liggen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


16 miljard euro aan beurswaarde

Het is zeker niet zo dat Galapagos van bij de start van 2020 donderwolken voelde aankomen, in tegendeel. De beurswaarde liep in het begin van het jaar dan ook nog op tot een bedrag van zo’n slordige 16 miljard euro. Iedereen, met de investeerders en aandeelhouders van het bedrijf op kop, leek er dan ook zo goed als van overtuigd dat in 2020 het eerste medicijn van Galapagos op de markt zou komen. Uiteindelijk draaide dat even helemaal anders uit. Bovendien was er ook nog de Coronapandemie die genadeloos hard toesloeg. In amper enkele weken tijd verloor Galapagos zo’n slordige 7 miljard euro aan waarde. Het bedrijf voelde de bui van een gitzwart jaar toen wellicht al een beetje hangen. Het verbeterde er niet op toen de volgende situaties zich nog voltrokken:

  1. De resultaten van een studie uitgevoerd op patiënten met de darmziekte colitis ulcerosa werden lauw onthaald;
  2. Galapagos kreeg een brief in de bus van de Food and Drug Administration in verband met het reumamedicijn Jyseleca;

De FDA stelde zich vragen bij de spermaproductie bij patiënten die het middel innamen en bovendien ontstond er ook onzekerheid over de meest efficiëntste dosis, namelijk deze van 200 milligram. Uiteindelijk kreeg Galapagos geen akkoord om Jyseleca op de Amerikaanse markt te brengen. Op een aantal andere markten is dat akkoord er wel gekomen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien overbrugbaar, maar binnen de wereld van de farmaceutische industrie is de Amerikaanse markt commercieel gezien verreweg het meest interessant.

Publicatie van het jaarverslag 2020

Het is op moment van schrijven vooral uitkijken naar de publicatie van het verjaarverslag voor het jaar 2020 van Galapagos. Dat jaarverslag wordt gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021. Dat de verwachtingen met betrekking tot de jaarresultaten niet al te hooggespannen staan (of net wel) hoeft in ieder geval wellicht geen enkele investeerder of belegger meer te verbazen.

Poll: wat verwacht u van het aandeel Galapagos in de toekomst?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Lees meer op het Galapagos forum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.