Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Vervroegd met pensioen volgens het FIRE principe


Uw advertentie hier?


Vervroegd met pensioen volgens het FIRE principe

Vervroegd met pensioen gaan

Financiële onafhankelijkheid en een vervroegd pensioen. Het zijn twee zaken waar veel mensen van dromen, maar die in de praktijk niet zo eenvoudig te realiseren zijn. Toch zijn er door de jaren heen verschillende modellen of werkwijzen in het leven geroepen die u kunnen helpen om dat te kunnen realiseren. Eén van deze modellen luistert naar de naam ‘FIRE’ en dateert eigenlijk reeds van het jaar 1992. Helemaal nieuw is de achterliggende gedachte achter dit model dus niet, in tegendeel. Wat is FIRE nu echter precies en hoe kan ze ook u mogelijk helpen om financiële onafhankelijkheid en een vroeg pensioen te kunnen bewerkstelligen?

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


Vervroegd met pensioen met het FIRE model

Heel wat mensen streven tegenwoordig niet alleen maar naar financiële onafhankelijkheid. Daarnaast streven ze eveneens naar een manier om vroeg in pensioen te kunnen gaan. Men probeert dit op tal van verschillende manieren te realiseren. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Het doorvoeren van extreme besparingen op het inkomen dat men ontvangt
  2. Het optimaliseren van de mogelijke inkomstenbronnen

In principe richt FIRE zich hoofdzakelijk op het eerste punt. Mensen die tijdens hun leven optimaal willen inspelen op de mogelijkheden die FIRE met zich meebrengt dienen eigenlijk zo’n 70 procent van hun inkomsten opzij te kunnen zetten. Dat is behoorlijk wat. Het is dan ook zo dat je als persoon echt volledig achter leven volgens het FIRE model moet staan. Is dat niet het geval? Dan is de kans dat u die levensstijl ook echt vol kan houden erg klein.

Extreme besparingen alleen zijn niet voldoende

Om 70 procent van uw volledige inkomsten opzij te kunnen zetten is het belangrijk om grondige besparingen door te voeren. Dit lijkt op het eerste zicht misschien geen probleem, maar het heeft toch voor een significant deel invloed op uw leven. Zo zult u bijvoorbeeld niet snel luxueuze reizen kunnen maken, zit een extraatje voor uw partner er wellicht niet in en zal er ook op de uitgaven van de eventuele kinderen bespaard dienen te worden. U kunt het uzelf met FIRE wel een stuk eenvoudiger maken door te zorgen voor een hoger inkomen dan gemiddeld. Veel van de mogelijkheden die op dit vlak bestaan zijn natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de studie die u heeft gevolgd. Niet iedereen zal er dan ook zomaar in slagen om een absoluut topinkomen te verdienen. Ook dit is zeker een punt om bij stil te blijven staan.

Uw inkomsten verhogen door te beleggen

De inkomstenstroom waar u als particulier op kan rekenen wordt uiteraard hoofdzakelijk bepaald door het beroep waar hij of zij over beschikt. Dit gezegd hebbende bestaan er meerdere mogelijkheden om inkomsten te vergaren. Zo is het bijvoorbeeld een optie om te gaan beleggen en op die manier meer vermogen op te bouwen. Door op periodieke termijn te gaan beleggen kunt u rekenen op twee concrete voordelen, namelijk:

  1. Periodiek beleggen tegen een gemiddelde aankoopprijs
  2. U kunt genieten van het rente op rente effect

Ondanks het feit dat dit in de basis geen onderdeel vormt van FIRE is het wel zo dat het toepassen van deze werkwijze beslist kan leiden tot een snellere financiële onafhankelijkheid en het met vervroegd op pensioen kunnen gaan. Het beleggen moet dan wel volgens het ‘goede huisvader’ principe: risico’s beperken, investeringen diversifiëren en op de lange termijn beleggen.

Lees meer over beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


Bron kopafbeelding: Norden.org

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.