Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Wat is de goud zilver ratio en waar komt dit vandaan?


Uw advertentie hier?


Wat is de goud zilver ratio en waar komt dit vandaan?

dollar en goud goud zilver ratio

Het merendeel van de beleggers kiest er vandaag de dag voor om een stukje van hun kapitaal ook te investeren in edelmetalen. Nog steeds geldt voor zowel goud als zilver dat ze als veilige havens worden gezien voor economisch en/of financieel minder gunstige tijden. Het probleem dat zich stelt met betrekking tot deze twee edelmetalen is dat hun koers uiteraard geen vast verloop kent. Met andere woorden, net zoals geldt voor aandelen of valuta vertonen de koers van zowel goud als zilver een bepaalde fluctuatie. Omwille van deze reden trachten beleggers het meest geschikte instapmoment uit te zoeken, maar dat is lang niet altijd even eenvoudig. Gelukkig is het zo dat er zoiets bestaat als de goud zilver ratio. Deze handige ratio kunt u als potentiële investeerder absoluut helpen bij het maken van de juiste keuzes.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Wat is de goud zilver ratio precies?

De goud zilver ratio is een bijzonder handige ratio waar elke (potentiële) belegger zich in zou moeten verdiepen. Deze ratio geeft immers aan hoeveel ounces aan zilver je nodig hebt om één ounce goud te kunnen kopen. Het waren de Romeinen die er voor verantwoordelijk waren dat de ratio is vastgelegd op een verhouding van 12:1. Die oorspronkelijke verhouding is door de jaren heen echter reeds verschillende keren aangepast. Zo besloten overheden om de verhouding eerst bij te stellen naar 6:1 terwijl ze later opnieuw werd aangepast naar 20:1. Dat is nogal een verschil. Tijdens de periode dat deze ratio vast lag en er sprake was van een zogenaamde bimetalen standaard was het perfect mogelijk om te betalen met behulp van zilver of goud. Dit uiteraard vooral onder de vorm van munten.

Aan het einde van de negentiende eeuw kozen overheden er voor om over te stappen van de bimetalen standaard naar de goudstandaard. Dit had als gevolg dat zilver haar monetaire functie verloor. Hierdoor daalde de zilverprijs uiteraard sterk ten opzichte van de goudprijs. Door de jaren heen is deze ratio eigenlijk alleen maar verder opgelopen. Alleen tijdens enkele specifieke jaren zoals bijvoorbeeld de jaren 1968, 1980 en 2011 wist zilver betere prestaties neer te zetten in vergelijking met goud.

Hoe bepalend is de goud zilver ratio?

Het feit dat zilver zich kenmerkt door een fluctuerende koers is uiteraard onder meer het gevolg van het feit dat beleggers speculeren op de goud zilver ratio. Dit gebeurt op de volgende manier. Stel, we nemen een 100:1 ratio. In dat geval is het voor een belegger die over een ounce goud beschikt mogelijk om ervoor te kiezen om deze in te ruilen voor 100 ounces zilver. Op het ogenblik dat de ratio bijvoorbeeld zou gaan dalen naar 50:1 is het voor de belegger mogelijk om diens 100 ounces aan zilver in te gaan ruilen voor 2 ounces aan goud. Het correct kunnen voorspellen van de ratio is echter in de praktijk ongelofelijk moeilijk. Het is dan ook zomaar mogelijk dat de ratio plots terug toeneemt waardoor de belegger waarde gaat verliezen in plaats van winnen. Het blijft dus altijd een klein beetje speculeren.

Meer over goud en zilver op het beursforum

DEEL DIT ARTIKEL


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.