Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Spectaculaire trendommekeer in 2020 bij cryptocurrencies


Uw advertentie hier?


Spectaculaire trendommekeer in 2020 bij cryptocurrencies

Bitcoin Thumbnail bitcoin manipulatie

Vorig jaar startte aarzelend voor de Bitcoins, maar eindigde uiteindelijk in een party. Begin 2020 zagen de vooruitzichten voor Bitcoin (BTCUSD) en de andere cryptocurrency-markten, er niet al te rooskleurig uit. Geconfronteerd met ​​langdurige prijsdalingen en met een stijging van de cryptocriminaliteit bleef de liquiditeit op de markt laag. De institutionele beleggers schrokken nog steeds terug voor cryptocurrencies en met de daaraan verbonden risico’s. Risico’s die inderdaad niet verwaarloosd mochten worden.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Pandemie luidde uiteindelijk prijsherstel in bij Bitcoin

Toen kwam echter de pandemie in het eerste kwartaal van 2020 en die dwong de overheden en centrale banken tot ongeziene inspanningen. Meerdere rondes van ongecontroleerde stimuleringsuitgaven door centrale banken schudden Bitcoin uit zijn winterslaap en versterkten de economische positie van de cryptocurrencies als opslag van waarde. De prijs voor Bitcoin steeg tot boven het record van 20.000 dollar dat drie jaar daarvoor werd neergezet. Daarna was het hek van de dam, de prijs vloog vervolgens door het dak.

Ondertussen is de totale waarde van de cryptocurrency-markten gestegen tot boven 1.000 miljard dollar, ten opzichte van slechts een totale marktkapitalisatie van 185 miljard dollar bij het begin van vorig jaar. Welke verklaring zit er achter deze spectaculaire stijging? De Bitcoin- en cryptocurrency-prijzen schoten omhoog naar nieuwe hoogtepunten in 2020 en in de eerste weken van 2021 omdat de angst voor macro-economische instabiliteit de beleggers in de richting van nieuwe activaklassen dreef. Bitcoin profiteerde het meest van deze evolutie toen institutionele beleggers en banken investeringen in de cryptocurrencies aankondigden. Het crypto-ecosysteem wordt echter nog steeds geplaagd door verschillende problemen, zoals oplichting en lage liquiditeit.

Verschillende factoren lagen aan de basis voor een perfecte storm voor de Bitcoin- en cryptomarkten in de tweede helft van 2020. De belangrijkste daarvan was (en blijft) ongetwijfeld het beleid van de centrale banken tijdens de pandemie. De analisten verwijzen naar de macro-economische instabiliteit als gevolg van ongecontroleerde stimuleringsmaatregelen tijdens de economische lockdown in combinatie met de lage rentetarieven als belangrijke redenen waarom de beleggers hun geld in Bitcoin investeren. De beperkte beschikbaarheid van de cryptocurrencies staat in schril contrast met de exuberante golf van geldcreatie door de centrale banken over de hele wereld. Dit ruime monetaire beleid zou op lange termijn de waarde van fiatvaluta’s kunnen verlagen en vervolgens tot ongebreidelde inflatie leiden.

In hun speurtocht naar activa die de moeite waard zijn om in te beleggen, hebben de beleggers hun oorspronkelijke visie op Bitcoin herzien. Het resultaat is dat heel wat institutionele beleggers zoals banken en verzekeringsmaatschappijen nu op Bitcoin inzetten. Ze zijn niet de enigen. Beursgenoteerde bedrijven zoals Square, Inc. (SQ) en MicroStrategy Incorporated (MSTR) investeerden ook in Bitcoin, het laatste bedrijf maakte het een prominent onderdeel van haar strategie om haar financiële activa te alloceren. Tegen dergelijke achtergrond kan de prijs van Bitcoin eigenlijk alleen maar stijgen.

Veteraan-belegger Bill Miller noemt Bitcoin ‘Rat Poison’ voor cash geld

Investeerder Bill Miller, wiens vlaggenschip beleggingsfonds Miller Value Fund in 2020 de S&P 500-index voor het opeenvolgende tweede jaar versloeg, gelooft dat Bitcoin op langere termijn cash geld zou kunnen vervangen. Volgens Miller prijzen de markten het inflatierisico te laag in en dat kan op langere termijn onvermoede gevolgen hebben.

Niet iedereen is even enthousiast over cryptocurrencies: Warren Buffett noemt Bitcoin ‘rattenvergif’

Miller formuleerde wat Bitcoin betreft een antwoord op de uitspraken gedaan door Warren Buffett, antwoord dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De bekendste belegger in de wereld noemde de Bitcoin ooit rattengif. Misschien heeft Buffett volgens Miller gelijk, maar dan niet op de manier zoals het ‘Orakel van Omaha’ tegen de zaken aankijkt. Bitcoin zou inderdaad rattengif kunnen zijn, maar dan wel voor cash geld. Miller steekt zijn enthousiasme over de cryptocurrencies in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder niet onder stoelen of banken.

De marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies bedroeg in de eerste week van januari overigens ruim 1 biljoen dollar en dat is meer dan de beurskapitalisatie van Berkshire Hathaway (545 miljard dollar), het beleggingsvehikel van Buffett. Volgens Miller zou de instroom in Bitcoin in een stroomversnelling kunnen raken naarmate nog meer bedrijven investeren in de cryptocurrency. Daarbij moet vooral de inflatie in de gaten gehouden worden. Tot dusver zijn de kosten van het levensonderhoud in de VS ver onder het inflatiedoel van de Federal Reserve van 2 procent gebleven, ondanks de massale stimuleringsmaatregelen van de centrale bank om de door het coronavirus veroorzaakte vertraging van de economie op te vangen. Miller is van mening dat de markt waarschijnlijk de risico’s van inflatie onderschat.

De spaarquota in de Verenigde Staten zijn momenteel ongewoon hoog en naarmate de economie in de tweede helft van het jaar “normaler” wordt, lijkt het waarschijnlijk dat de consumptie zal versnellen en daarmee ook de geldsnelheid. Veel beschikbare liquiditeiten en een toenemende geldsnelheid kunnen sneller dan verwacht opwaartse druk op de inflatie uitoefenen.

De cryptogemeenschap, inclusief dus Miller, is er sterk van overtuigd dat Bitcoin een betere afdekking tegen inflatie is dan goud. Hij gaat nog een stukje verder: de cryptocurrency zou uiteindelijk de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservevaluta kunnen vervangen.

De voorliefde van de beheerder van het Miller Value Fund is overigens niet nieuw. Miller is al sinds 2014 een fan van Bitcoin en had de cryptomunt dat jaar al toegevoegd aan zijn persoonlijke beleggingsportefeuille. Hij daagt Warren Buffett nu rechtstreeks uit door zijn uitspraken met betrekking tot het ‘rattengif’ dat Bitcoin zou zijn in een ander context te plaatsen. Misschien heeft Buffett dus wel gelijk en is Bitcoin rattengif. Maar dan niet voor de beleggers in cryptocurrencies maar wel voor cash geld.

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.