Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com In koper beleggen, is dit een aanrader of juist niet?
In koper beleggen, is dit een aanrader of juist niet?

in koper beleggen koperdraad investeren koperprijs beleggen in koper aandelen

De voorbije jaren hebben we met z’n allen kunnen vaststellen dat in koper beleggen sterk in populariteit is toegenomen. Dit is uiteraard voornamelijk het gevolg van het feit dat de koperprijs sinds de crash op de beurzen in begin 2020 aanzienlijk is opgelopen. Eerst was er angst voor een veel lagere vraag maar inmiddels is de koers gestegen tot het hoogste niveau in jaren. Sterker nog, in vergelijking met de bekendste en populairste edelmetalen zilver en goud is koper in verhouding (nog) meer gestegen. Dit heeft er voor het eerst sinds lange tijd voor gezorgd dat ook steeds meer particulieren in koper beleggen. Overweegt u hetzelfde, maar is het voor u niet helemaal duidelijk op welke manier(en) u nu precies kunt beleggen in koper?


In koper beleggen, is dit een aanrader of juist niet?

Wat maakt in koper beleggen het overwegen waard?

Niet alleen voor edelmetalen zoals zilver en goud, maar ook voor koper geldt dat de voorraden ooit eens uitgeput zullen geraken. Dit heeft als gevolg dat koper steeds schaarser wordt en dat zien we ook terug in de waarde die er aan verbonden is. Elk jaar opnieuw wordt er zomaar even 28 ton aan koper gebruikt. Koper wordt onder meer gebruikt in:

  • De transportsector en bij het produceren van elektronische apparaten
  • De bouwsector (goed voor ongeveer 29 procent van het totale gebruik van koper per jaar)
  • In het elektriciteitsnet (ongeveer 45 procent van de beschikbare hoeveelheid aan koper)

Bovenstaande feiten zorgen er voor dat de vraag naar koper erg groot is. Dit gecombineerd met een niet eindeloze voorraad aan koper op onze planeet kan er voor zorgen dat de prijs in de komende jaren alleen nog maar verder zal oplopen.

Toegenomen vraag door elektrisch rijden

Dat de koperprijs zo aanzienlijk is gestegen is ook te wijten aan de sterk toegenomen vraag naar elektrisch rijden. In tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s geldt voor elektrische voertuigen dat ze over een aanzienlijke hoeveelheid koper beschikken. Niet alleen heeft dit tot dusver gezorgd voor een stijging van de vraag naar koper, de algemene verwachting is dat dit in de jaren die komen alleen maar nog meer het geval zal zijn. Een elektrische wagen bevat ongeveer 90 kilo aan koper dit is ongeveer het viervoudige van een wagen die op fossiele brandstof rijdt.

Wanneer u hier ook van overtuigd bent en u hier op wenst in te spelen kan in koper beleggen. Let op, niet alleen de toegenomen populariteit van elektrisch rijden is verantwoordelijk voor de sterk toegenomen vraag naar koper. Ook voor hernieuwbare bronnen van energie geldt immers in de praktijk dat ze tot zomaar even vijf keer meer koper vereisen in vergelijking met conventionele systemen.

In koper beleggen was sinds uitbraak corona aantrekkelijk
In koper beleggen was sinds de corona-uitbraak aantrekkelijk

Hoe kunt u beleggen in koper?

In tegenstelling tot zilver en goud is fysiek beleggen in koper haast onmogelijk, mede door de relatief lage prijs per kilo. Dit met uitzondering van industriële ondernemers. Eenvoudig(-er) handelen in koper is onder meer mogelijk door gebruik te maken van een aandelen van bedrijven die actief zijn in de kopersector of afgeleide producten zoals een turbo of future. Hier is ook een verschil in risico aan te merken, afgeleide producten kunnen dan wel puur gericht zijn op het volgen van de koperprijs ze zijn vaak ook gekoppeld aan een hefboom en dus riskant. Indien u risico wil beperken kunt u ook kijken in de richting van aandelen in kopermijnen. Enkele bekende opties op dit vlak zijn onder meer:

  • Glencore (GLEN)
  • Freeport-McMoRan (FCX)
  • BHP Group (BHP)
  • Lundin Mining (LUN)
  • Norilsk Nickel (MNOD)

Voor beleggers die niet fysiek willen of kunnen investeren in koper en/of de risico’s van afgeleide producten niet willen lopen kunnen de bovenstaande koper aandelen een interessant alternatief vormen.

Meer over beleggen op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.