Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Aandeel Twitter stevig onder druk vanwege Trump-ban


Uw advertentie hier?


Aandeel Twitter stevig onder druk vanwege Trump-ban

Aandeel Twitter logo

Na de bekendmaking dat Twitter het account van de Amerikaanse president Donald Trump definitief heeft gesloten kreeg het aandeel Twitter op de beurs een stevige tik te verwerken. De bekendmaking van het sluiten van het Twitter-account werd de wereld ingestuurd op vrijdag 8 januari. Op maandag 11 januari liet het aandeel van de populaire socialmediadienst meteen een stevige daling optekenen van 11 procent. Dit gezegd hebbende wist het aandeel zich vrij snel te herstellen. Het verlies bleef dan ook uiteindelijk beperkt tot de helft. Voor alle duidelijkheid, het gaat hierbij om de cijfers op Wall Street. In Frankfurt, waar het bedrijf over een tweede notering beschikt moest de socialmediadienst zo’n 8 procent inleveren. Ook daar waren de verliezen voor het aandeel Twitter duidelijk voelbaar.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Oproep tot geweld

In een officiële reactie heeft Twitter laten weten dat het zich genoodzaakt zag om het account van de Amerikaanse president definitief te sluiten. Deze actie kwam er omdat het socialmediabedrijf naar eigen zeggen bang was dat Trump (opnieuw) zou oproepen tot geweld. Het is niet voor het eerst dat het account van de (bijna voormalige) Amerikaanse president wordt gesloten. Na de bestorming op het Amerikaanse Capitool koos Twitter er ook al voor om het account voor 24 uur te sluiten. Dat bleek echter slechts een weinig effectieve zet. Toen de 24 uur waren verstreken bleek namelijk dat Trump terug gewoon op oude voet doortweette. Omwille van deze reden besloot Twitter dat het tijd werd om de hardleerse president een lesje te leren. Dat lang niet iedereen het echter eens is met deze beslissing werd ook snel duidelijk.

Redactionele beslissing

Ondertussen zijn er verschillende analisten die uiteraard ook reeds hun mening hebben gegeven over de verbanning van Trump. Zij verwijzen dat de actie kan vallen onder de noemer van een redactionele beslissing. Mogelijks kan deze actie ook grote verdere gevolgen hebben voor de streamingdienst. Op deze manier zou volgens diezelfde analisten namelijk de deur open worden gezet voor strengere regels voor social media. Op moment van schrijven geldt dat socialmediabedrijven slechts zeer beperkt verantwoordelijk zijn voor de uitlatingen van hun gebruikers. Dit gezegd hebbende heeft Twitter aangetoond daar wel actief mee bezig te zijn. Dit zou er toe kunnen leiden tot de Amerikaanse wetgever uiteindelijk gaat beslissen dat niet alleen Twitter, maar ook bijvoorbeeld Facebook die rol vaker zal moeten gaan vervullen.

Naast aandeel Twitter ook andere social media in het rood

De daling van het social media aandeel Twitter lijkt op de markt een kleine schokgolf te hebben gecreëerd. Ook het aandeel van Snap, de onderneming achter de applicatie Snapchat liet bijvoorbeeld een verlies optekenen. Ook Facebook liet tijdens die dag een verlies optekenen tot 4 procent.

Eén van de populairste accounts op Twitter

Ondanks het feit dat ook andere socialmediabedrijven dus te maken kregen met verliezen bleven deze nog vrij binnen de perken. De focus lag dan ook logischerwijs vooral op Twitter. Eén van de redenen voor de daling is wellicht ook terug te vinden in het feit dat het account van Trump één van de populairste was van de socialmediadienst. Ze telde dan ook niet minder dan een slordige 88 miljoen volgers. De vele tweets van Trump werden bovendien heel wat geretweet waardoor er op die manier terug andere discussies ontstonden.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

DEEL DIT ARTIKEL


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.